Politologul Cristian Pîrvulescu crede că lumea în care vom trăi nu va mai fi aceeași după încheierea actualei pandemii și va trebui să ne adaptăm. Nu doar viața economică, ci și viața socială și psihicul nostru va fi afectat. Iar în aceste condiții, cererile noastre de la politicieni, de la autorități, vor fi din ce în ce mai exigente, vom aștepta servicii de foarte bună calitate care să suplinească viața noastră socială dispărută.
„Alte pandemii în istorie s-au remarcat prin evenimente fenomenale, spre exemplu Imperiul atenian, democrația ateniană, s-a prăbușit în urma unei pandemii în 430 î.H. În egală măsură, Imperiul roman s-a prăbușit în urma unor epidemii care au apărut pe fondul unei încălziri climaterice. Nu-i așa că seamănă puțin situația? Pe de altă parte, acum 100 de ani, gripa spaniolă, care a venit odată cu sfârșitul Primului Război Mondial, a schimbat și ea istoria. Deci, putem să ne așteptăm la schimbări, dar sunt convins că avem mai multe posibilități să rezistăm” – a comentat profesorul Cristian Pîrvulescu la Digi2.
Este foarte important, însă, cât de repede se va mișca știința, atrage el atenția. Pe măsură ce vor exista soluții științifice, lucrurile vor fi depășite mai repede și cu cât se va încheia mai repede criza, cu atât situația se va putea stabiliza. Nu vom mai fi în aceeași lume, așa cum n-am mai fost în aceeași lume după criza din 2008, așa cum atentatele din 11 septembrie 2001 ne-au marcat, spune Cristian Pîrvulescu.