Zi de mare sărbătoare astăzi, 14 octombrie. În toate bisericile ortodoxe au fost oficiate slujbe de către preoţi, cei mai mulţi credincioşi prezenţi fiind la Mitropolia din Iaşi, acolo unde se află şi Mostele Sfintei Cuvioase Parascheva, alături de Moaştele Sfintei Mironosite Maria Magdalena şi Sfântului Ioan Gură de Aur. Şi la biserica Sfânta Vineri din Paşcani au fost prezenţi peste o mie de credincioşi, care au participat la slujbă dar şi la agapa creștină. Vremea frumoasă de afară a permis ca hramul bisericii să aibă loc în curtea lăcaşului de cult, oamenii bucurându-se de ciorba de pește, sarmalele şi peştele prăjite stropite cu ţuică şi vin.
Sute de mii de credincioşi au trecut astăzi pe la biserici pentru a aprinde o lumânare şi a se ruga la Sfânta Cuvioasă Parascheva, cea care, în fiecare an pe data de 14 octombrie este sărbătorită prin slujbe religioase speciale şi rugăciuni fierbinţi din partea celor care au nevoie de ajutor.
În Paşcani, a fost hram astăzi la biserica Sfânta Vineri, aşa cum mai este cunoscută Cuvioasa. Lăcaşul a fost pregătit de cu o zi înainte cu haine de sărbătoare şi sute de flori. Astăzi, la slujbă, în biserică nu era loc nici să arunci un ac.
Un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Postolachi au oficiat slujbe, iar preotul Costel Olaru a vorbit credincioşilor prezenţi despre viaţa şi minunile Sfintei Parascheva.
Ca în fiecare an, la această biserica au venit peste o mie de persoane, de toate vârstele, din Paşcani, dar şi din alte oraşe. De exemplu aceste femei, au simţit de fiecare dată ajutorul dat de Sfânta, atunci când s-a rugat la ea. Au venit la slujba de la biserica Sfânta Vineri pentru că, spun ele, părintele Costel are har şi ţine predică într-un anume fel, prin pilde şi învăţături.
Ele spun că vor merge şi la Iaşi, la Sfânta să se roage. Nu este prima oară. Au mai fost şi au stat câteva ore că să ajungă la Moaştele Ei.
Şi această femeie, deşi e bătrână şi bolnavă spune că nu putea lipsi de la biserică în această zi importantă. A scris un pomelinic şi a venit să se roage pentru copiii şi nepoţii ei că să aibă sănătate, spor şi linişte.
Şi cum astăzi se dă de pomană, au fost credincioşi care au umplut coşurile cu prăjituri, fructe şi cozonac şi le-au adus la biserică pentru a fi date celor sărmani în cinstea Cuvioasei. Ele au fost sfinţite de către preoţii prezenţi la biserica Sfânta Vineri.
În jurul amiezii, după ce s-a sfârşit slujba religioasă, mesele aşezate în curtea lăcaşului de cult s-au umplut până la refuz de credincioşii care au stat la hram. Ei au fost serviţi cu ciorbă de peste, sărmăluţe şi peste prăjit cu mămăliguţă şi mujdei de usturoi. La final au primit şi câte o felie de cozonac şi colivă
Gospodinele trebăluiesc de câteva zile continu, pentru că de 5 zile ele au gătit mâncare şi pentru pelerinii care stau la rând la Moaştele de la Iaşi. În acest an, cele aproape 50 de gospodine au gătit mii de pachete cu mâncare, iar pentru această zi s-au gătit 1.200 de pachete de bucate alese.
Biserica a primit ajutor bănesc de la două firme de panificaţie din oraş – Cuptorul Sfântul Ilie şi Agrocomplex, iar mâncarea a fost gătită la bucătăria restaurantului Select din oraş. O parte din produsele alimentare au fost aduse de credincioşi, lucru care poate fi făcut de fiecare persoană care vrea să dea de pomană.
În tradiţia populară, Sfânta Vineri este patroana spirituală a femeilor şi ocrotitoarea îndeletnicirilor feminine. Sfânta Cuvioasă Parascheva este cunoscută şi ca Sfânta Vineri, prin traducerea onomasticului grecesc Paraskevi, care înseamnă “a cincea zi a săptămânii, vineri”.
Peste 246 de biserici de pe cuprinsul României au ca patroana pe Cuvioasă Parascheva, cunoscută mai ales că fiind ocrotitoarea Moldovei.
Știrea video în cadrul buletinului de știri INFOBIT.