Pe data de 13 septembrie, pompierii vor fi in zi de sarbatoare, pentru ca pe aceasta data se marcheaza ziua pompierului. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi organizează o serie de manifestări dedicate aniversării.
Aceste manifestari se vor intinde pe parcursul a doua zile, mai exact pe 12 – 13 septembrie, vor fi exerciţii demonstrative cu Lotul de concurs al ISUJ Iaşiconcursul „Jurnaliştii Salvatori” cu participarea reprezentanţilor mass-media din judeţul Iaşi. Ziua Porţilor Deschise, activitate desfăşurată în subunităţile ISUJ Iaşi (Detaşamentul 1 Iaşi, Detaşamentul 2 Iaşi, Secţia Paşcani, Staţia Târgu Frumos).
Pompierii pascaneni isi deschid portile joi, 13 septembrie 2012, intre orele 9.00 – 19.00, pascanenii cu mic cu mare sunt asteptati sa vina sa vada care este activitatea pompierilor, cu ce mijloace lucreaza si alte lucruri specifice.
Statia de pompieri de la Pascani exista din anul 1994, atunci exista o singura autoutilitara cu care acestia interveneau, in timp conducerea tarii a realizat ca avem mare nevoie de acesti oameni si au inceput dotarea statiilor de pompieri. Astfel din anul 2003 statia de pompieri Pascani, functioneaza la capacitate maxima. In momentul de fata pompierii pascaneni lucreaza in patru schimburi cu 6 autospeciale.
Pompierii pascaneni isi deschid portile joi, 13 septembrie 2012, intre orele
9.00 – 19.00, pascanenii cu mic cu mare sunt asteptati sa vina sa vada care este activitatea pompierilor, cu ce mijloace lucreaza si alte lucruri specifice.
Scurt istoric al acestei zile
Istoria atestă faptul că la 1848, pe Dealul Spirii, s-a luptat pentru un principiu, acela al libertăţii.
Ziua de 13 Septembrie a fost şi va rămâne un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor prin faptele de armă săvârşite sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. A trecut mai bine de un veac şi jumătate de la actul eroic săvârşit de către pompierii militari din Bucureşti pentru apărarea Revoluţiei române de la 1848 împotriva invaziei otomane. Intrarea trupelor otomane invadatoare în Bucureşti a prilejuit unităţilor militare româneşti, printre care şi Compania de Pompieri, să înscrie unul dintre momentele înălţătoare ale Revoluţiei române, încleştarea din Dealul Spirii devenind un simbol al luptei poporului român pentru libertate şi independenţă.
Această bătălie reprezintă prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă a ostaşilor noştri, ca parte integrantă a tinerei armate române moderne, constituită în urma păcii de la Adrianopole 1829.
Astfel, in Romania data de 13 septembrie a ramas ca cea a pompierului.