Porția corectă de fructe trebuie să fie de mărimea unui pumn, iar cantitatea totală consumată într-o zi nu trebuie să depășească 500 grame, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.
„Fructele, un desert sănătos! Struguri, prune, mere și gutui… este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert! Fructele conțin minerale și vitamine, fibre, apă și fructoză, un zahăr natural. Fructoza nu crește glicemia și are tot 4 calorii/gram, ca glucoza. Însă prea multă fructoză obosește ficatul, crește colesterolul în sînge și face grăsime pe abdomen”, scrie dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook
Potrivit medicului Mihaela Bilic, fructoza are un indice glicemic scăzut, 20 în comparație cu 100, cât este indicele glicemic al zahărului.
„Din acest motiv fructoza nu dă sațietate, putem mânca fructe până ne plesnește burta fără să ne simțim sătui. Deși fructele sunt percepute a fi sănătoase și naturale, asta nu înseamnă că e bine să le consumăm în exces. Un aport mai mare de 50 grame fructoză pe zi duce la creșterea trigliceridelor în sânge și provoacă apariția unor depozite de grăsime în ficat, adică steatoză hepatică”, explică nutriționistul.