Istoria prinde glas prin muzică la Târgu Frumos. Un moment emoționant ce reflectă o parte din povestea evreilor din oraș a fost transpus în muzică de Asociația Asirys și elevii Liceului Special Moldova.
„Rezidența JEMOM s-a transformat din nou, într-o experiență emoționantă prin muzică! Elevii de la Liceul Special ”Moldova” Târgu Frumos, alături de profesorul Eusebiu Toma și voluntarii Savane Riand (Franța) și Kristers Glapito (Letonia), au compus acest cântec care transformă istoria într-o voce vie.
![🔗](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t52/2/16/1f517.png)
![❤️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ted/2/16/2764.png)
–-
În secolul al XVIII-lea, mai multe familii evreiești au ales să se stabilească în Târgu Frumos, atrase de oportunitățile și scutirile fiscale oferite de Grigore Callimachi. Cu timpul, evreii au devenit o parte esențială a orașului, contribuind la dezvoltarea acestuia și aducând cu ei cultura și tradițiile lor. În 1899, orașul era locuit de 2123 de evrei, aproape jumătate din populația de la acea vreme. Erau cetățeni activi, susțineau un azil al săracilor și construiseră o școală și cinci sinagogi.
Astăzi, în Târgu Frumos nu mai locuiește niciun evreu. Singurele mărturii fizice ale acestei legături puternice sunt un cimitir abandonat, cu 5000 de piese funerare și un monument dedicat celor 640 de victime ale Pogromului.
Împreună cu artiști din toată lumea veniți prin Corpul European de Solidaritate, cu elevii și profesorii de la Liceul Special Moldova și cu o mie de voluntari români, ne-am propus să curățăm cimitirul și să creăm JEMOM – Muzeul Memorial Evreiesc în aer liber” se arată în postarea de pe Facebook.