2.6 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Povestea ultimului cizmar din Pașcani. Și foștii primari și-au reparat încălțămintea la el – VIDEO

Criza i-a făcut pe români să redescopere atelierele cizmarilor, însă repararea incaltamintei este o indeletnicire practicata de tot mai putine persoane, iar în Pașcani a mai rămas un singur pantofar pe care il puteti gasi in centrul orasului. Are o poveste interesanta in meseria pe care o practica de aproape 30 de ani. A avut comenzi speciale, a reparat papuci de oameni sus pusi, iar cea mai scumpa pereche care a ajuns pe mana lui ajunge la cateva sute de lei.

Marinel Manta

L-am gasit pe Tudorel Manta in plina activitate la atelierul din centrul orasului. Repara o pereche de pantofi de dama. Îi place ce face, clienții sunt mulțumiți, iar în ultima perioadă, afacerea prosperă. A învățat meserie în urma cu aproape 30 de ani și de atunci a reparat mii de perechi de papuci.
Au fost perioade când i-a croit.

Cel mai mare papuc pe care l-a făcut și reparar a fost 50. Un tânăr din Pașcani poartă acest număr la pantof, iar comanda a fost plătită de către un preot.

Pe lângă zeci de perechi pe care ii repara zilnic, pe mâna lui au trecut și cei mai scumpi papuci. Este vorba despre o pereche de cizme de aproape zece milioane de lei vechi.

Si pentru ca isi face treaba foarte bine, iar clientii sunt multumiti de lucrare, nu l-au ocolit nici politicienii. Fostii primari au venit cu pantofii la reparat, pentru lipit sau schimbat talpa.

Chiar daca este singurul din oras, nea Tudorel este angajat la Munca Colectiva. Pragul micului atelier este zilnic trecut de pascaneni care vin cu sandale, pantofi, adidasi sau cizme.

Doamnele îi cer cel mai adesea să le schimbe flecurile, în timp de domnii îi solicită de regulă o talpă nouă pentru pantofi. După două-trei zile, pantofii sunt ca noi, iar cel mai mic pret este de 6 lei.

Marea supărare a lui nea Tudorel este că nu are cui să-i lase moştenire meşteşugul. Ucenici nu se mai găsesc.

Recomandări