sâmbătă, aprilie 19, 2025
19.7 C
Paşcani
Login

Poveştile rapsozilor populari din Tătăruși. Legende şi tradiţii, păstrate din străbuni

Poveştile cu zmei, legendele despre voinicii din timpurile de demult apuse şi baladele populare vechi le găsim, în zilele noastre, doar în cărţi. O excepţie de la regula impusă de modernizarea vremurilor, o reprezintă doi rapsozi populari dintr-o comună din apropierea Pascaniului. Au o vârstă înaintată şi pot fi numiţi chiar tezaure umane vii. Compun melodii noi, dar le fredonează cu patos şi pe cele vechi de sute de ani, poartă cu mândrie oriunde portul tradiţional românesc şi spun din tot sufletul legendele locurilor în care au copilărit. Să îi cunoaştem pe Maria Petrişor şi Gică Sandu, din comuna Tatarusi.

Comuna Tatarusi are cu ce se lauda. Doi rapsozi populari care locuiesc acolo, transmit prin viu grai, legende despre identitatea locurilor şi se fac cunoscuţi prin talentul lor de a povesti şi a cânta aşa cum sunt recunoscuţi tatarusenii. Să o cunoaştem prima dată pe mătuşa Maria Petrişor, în vârstă 84 de ani. Cânta melodii populare de mică şi a moştenit acest talent de la părinţii ei.
Gica Sandu si Maria Petrisor - Tatarusi

Datorită acestui talent era văzută de învăţători şi participa la toate concursurile care se organizau, inclusiv la “Cântarea României”, din perioada comunistă. Diplomele ei sunt acum puse în Muzeul Satului.

Are şi creaţii proprii care au ajuns în repertoriul artiştilor locali. Ea a fost cea care a dat startul melodiei, “Bătuta de la Tatarusi”, interpretată de Cristinel Iordachioaia. Pe lângă melodiile populare tradiţionale, mătuşa Maria are şi cântece mai “şugubeţe”.
Deşi are o vârstă înaintată, părul îi este cărunt şi chipul brăzdat de trecerea timpului, mătuşa Maria spune că nu se lasă de cântat. Zi de zi, îi încânta cu melodii populare şi poveşti, pe cei care îşi fac timp să o asculte.
Oriunde merge, se îmbracă în portul tradiţional românesc. Poartă cu mândrie ia veche, lăsată moştenire de la mama ei. La fel şi bundiţa.

Cel de-al doilea rapsod popular este nea Gică Sandu, de 62 de ani. Cânta la fluieraş de la zece ani şi a învăţat pe când mergea cu oile la păscut pe dealurile şi văile din Tatarusi. Doinele cântate la instrumentul muzical de nea Gică, pătrund în sufletul oricărui ascultător. Merge şi acum la diferite festivaluri tradiţionale, fie la cele din comună, fie prin toată ţară.

Gica Sandu si Maria Petrisor - Tatarusi

Când cei doi rapsozi populari se întâlnesc, trebuie neapărat să îţi faci timp să îi asculţi. Vei recunoaşte o altă faţă a lumii în care trăim, o lume grăbită care pare să fi uitat vremurile de demult şi frumuseţea lor. Legendele cu zmei şi feţi-frumoşi, cu care fiecare dintre noi am copilărit, dar le-am închis în sufletul nostru, în aşteptarea cuiva care să ne reamintească.

Recomandări