-0.7 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Practicile Vodafone, la limita dintre ilegal și imoral. Cum am ajuns să disprețuiesc operatorul de telefonie

La 9:58, vineri – 15 iulie 2022, am primit un SMS cu o reclamă la jocuri de noroc. Era o ofertă imbatabilă, ”fără risc” și complet nesolicitată. A venit de la Vodafone prin programul AdPlus și a dat naștere analizei de mai jos.

Printre dependenții de jocuri de noroc există cea mai mare rată a tentativelor de suicid dintre toate formele de dependență. Una din cinci persoane care suferă de acest viciu a încercat cel puțin o dată să-și ia viața. Această realitate îngrijorătoare este amplificată de o rată sporită de sărăcie într-o țară precum România și de o obsesie pentru îmbogățire rapidă alimentată de rețelele de socializare, ”vedete” și posturi TV.

Pe de o parte, statul român încasează sume fabuloase în fiecare an din această industrie, iar de la 1 august 2022, sumele vor crește și mai mult. Din acest motiv, nu are nicio intenție să pună piedică adevăratei ”cloști cu puii de aur” a finanțelor românești. În cealaltă tabără, giganții industriei nu au niciun interes să ilustreze în detaliu gravitatea fenomenului dependenței de jocuri de noroc în România. Astfel, nu știm câți români joacă, câți sunt dependenți, câte familii s-au destrămat, câți oameni au ajuns în șanț sau în cimitir din cauza acestei practici. Un exemplu al acestei practici mi s-a strecurat în telefon datorită Vodafone România.

Un lucru este însă sigur, psihologii români sunt cât se poate de îngrijorați de acest fenomen care a luat amploare în ultimul deceniu și care, în opinia lor, generează din ce în ce mai multe victime. Dacă te întrebi cât de ușor o persoană devine victimă, gândește-te că, încă din 2018, în țara noastră activau 41.810 locații de jocuri de noroc, dintre care 15.086 erau ”instalate” în mediul rural, iar 26.724 se găseau în orașe. Dacă estimările se dovedesc a fi adevărate, în 2022, vorbim de aproape 50.000 de astfel de centre în care să-ți încerci norocul și, implicit, să alimentezi o posibilă dependență de care este ușor să te apuci și semnificativ mai greu să te lași.

Continuarea pe playtech.ro

Recomandări