1 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 28, 2024

Prefectul nu va mai putea anula o autorizaţie de construire

Până acum o putea face în baza unui raport de la Inspectoratului de Stat în Construcţii. Scad mult amenzile pentru dezvoltatorii imobiliari. Cum pot fi intabulate construcţiile fără autorizaţie.

Una dintre primele legi intrate în vigoare în acest an a modificat din nou legislaţia în urbanism. Printre altele, noul act normativ (legea 7/2020) elimină o prevedere care a fost în vigoare mai puţin de trei luni: anularea unei autorizaţii de construire de către prefect doar în baza unui raport al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Parlamentarii au decis să se revină la situaţia de înainte de luna octombrie 2019: prefectul poate anula o autorizaţie doar prin atacarea actului în instanţă, iar judecătorii au ultimul cuvânt de spus. În acelaşi timp, legiuitorul a stabilit ca acei investitori imobiliari care nu respectă o autorizaţie să plătească amenzi mai mici: de maxim 20.000 lei faţă de 100.000 lei în trecut.

Şi limita minimă a scăzut de la 50.000 lei la doar 5.000 lei. Vorbim despre toate proiectele urbanistice cu excepţia celor care intră sub alt regim (monumente istorice, infrastructură edilitară sau lucrări de foraje). De asemenea, sub incidenţa noului cuantum intră şi menţinerea unor construcţii provizorii după recepţia lucrărilor la un proiect şi neaducerea domeniului public la stare iniţială (terenuri care au fost afectate de lucrări efectuate de investitori). O prevedere importantă a Legii 7/2020 face referire la modul de intabulare a construcţiilor realizate fără autorizaţie, actul normativ introducând noi prevederi faţă de cele intrate în vigoare în octombrie 2019.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări