2.2 C
Paşcani
duminică, decembrie 29, 2024

Prefectura pierde încă un proces: primăriile pot deconta naveta funcţionarilor

Naveta funcţionarilor a devenit cuiul lui Pepelea în relaţia Prefecturii cu primăriile din mediul rural. Instituţia judeţeană atacă pe bandă rulantă hotărârile prin care consiliile locale aprobă decontarea cheltuielilor cu naveta funcţionarilor. Tot pe bandă rulantă, instanţele îi resping acţiunile.

În urmă cu un an, Consiliul Local al comunei Costeşti a adoptat o hotărâre privind decontarea cheltuielilor de transport pentru câţiva funcţionari. Angajaţii care ocupau funcţiile de secretar general al comunei, consilier juridic, inspector compartiment agricol, stare civilă, resurse umane, evidenţa populaţiei şi casier îşi aveau domiciliul în alte localităţi, situate pe o rază de 20 km. Pentru a-şi convinge funcţionarii să nu-şi caute locuri de muncă în altă parte, primăria a propus să se asigure din bugetul local banii necesari pentru plata combustibilului a două maşini. Pentru fiecare, urmau să se deconteze 7,5 litri de carburant pe 100 de kilometri.

Hotărârea luată la Costeşti a fost apreciată de juriştii Prefecturii drept „un exces de putere”, fiind contestată în faţa Tribunalului. Conform Codului Administrativ, consiliul local poate hotărî acordarea unor sporuri şi a altor facilităţi „personalului angajat în cadrul aparatului de specialitate al primarului şi serviciilor publice de intere local”. Or, unele categorii de personal nu fac parte din aparatul de specilitate, dar hotărârea CL Costeşti nu făcea distincţie între ele. În plus, nu exista niciun act normativ care să reglementeze acordarea unor facilităţi precum decontarea navetei personalului angajat în administraţia publică locală.

Magistraţii Tribunalului nu au fost de aceeaşi părere. Ei au apreciat că lipsa din lege a unei posibilităţi de decontare a navetei nu echivalează cu interzicerea acesteia. De altfel, stabilirea drepturilor salariale ale angajaţilor unei primării este atributul legal al Consiliului Local. Judecătorii au făcut referire şi la speţe similare, în care magistraţii apreciaseră că autoritatea locală are dreptul să deconteze transportul angajaţilor. „În concluzie, Tribunalul reţine că principiul autonomiei locale coroborat cu dreptul Consiliului local de a decide în domeniul respectiv dau expresia de legalitate hotărârii de consiliu local atacate în prezenta cauză”, au conchis judecătorii.

Plângerea Prefecturii a fost respinsă, dar cu drept de apel. Prefectura a contestat sentinţa, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel.

Sursa Ziarul de Iasi

Recomandări