8.6 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 8, 2025

Pregătiri pentru moșii de iarnă. Care sunt tradițiile și ce se dă de pomană?

Pregătiri pentru moșii de iarnă

Forfotă mare prin magazine și piețe. Gospodinele au dat o fugă pentru a completa lista de cumpărături și apoi vor petrece câteva ore în bucătărie pentru a face sarmale, ciorbe sau plăcinte. Sâmbătă merg la cimitir sau așteaptă cunoștințe în vizită acasă pentru a da de pomană, pentru că pe 10 februarie se marchează moșii de iarnă în calendarul ortodox. Sunt o serie de tradiții și superstiții ce se respectă, în funcție de zona țării însă cea mai importantă face referire la cea ca nu trebuie să punem la spălat.

In fiecare an, in ziua de sambata dinaintea duminicii Infricosatoarei Judecati, crestinii ortodocsi din Romania ii pomenesc pe cei trecuti la Domnul. Conform traditiei populare, aceasta sarbatoare este numita si „Mosii de iarna” sau „Sambata mortilor”. In aceasta zi in biserica sunt pomeniti oamenii care nu au avut parte de slujbe randuite la inmormantare. Conform datinilor stravechi, in unele zone ale tarii batranii povestesc cum sufletele mortilor vin in aceasta zi pe pamant, in timp ce credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.  Sufletele trecute in nefiinta vin sa se hraneasca cu mireasma si aburii bucatelor pe care credinciosii in gatesc, astfel incat sa le ajunga intreg anul. In aceasta zi obiceiul cere sa se dea de pomana sarmale, placinta, vin, coliva, colaci, fructe si lumanari aprinse.

Pentru ca pomana să fie primită, se spune că este bine să respectăm vechile tradiţii legate de Moşii de iarnă. Gospodinele încep pregătirile cu mult înainte, cumpără vase frumoase şi deosebite, pregătesc mâncare bună şi împart vecinilor şi rudelor. Este și cazul doamnei Elena din Pașcani. La cei 86 de ani ai săi a pregătit totul ca la carte și îi așteaptă pe copii, nepoții și strănepoții.

Dacă încă nu ați apucat să cumpărați vasele în care să dați de pomană, comercianții s-au pregătit. De exemplu, în piața din zona deal găsiți veselă în stil tradițional, marfă adusă din Harghita spune vânzătorul. Prețurile pornesc de la 3 lei.

S-au găsit și cumpărători. Acest bărbat a scos câteva zeci de lei din buzunar pentru a avea în ce pune sarmalele și vinul.

Conform crestinortodox.ro, Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul. Duminica este numită și ziua a opta, pentru că este ziua începutului fără de sfârșit, ea nu va mai fi urmată de alte zile, va fi eternă.

Recomandări