-0.7 C
Paşcani
duminică, decembrie 22, 2024

Pregătiţi usturoiul! Cum a ajuns marea sărbătoare a Sfântului Andrei un adevărat „Halloween românesc”

Drumul de la celebrarea celui care a creştinat poporul român la poveşti despre strigoi, spirite rele şi vrăji

Creştinii îl sărbătoresc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, însă tradiţia populară a transformat noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie, mâine seară, într-un adevărat Halloween românesc, cu poveşti despre strigoi, spirite rele şi vrăji care pot arăta cum va fi vremea în următorul an, fetele tinere pot descoperi care le este ursitul, iar oamenii de la sat pot descoperi dacă recolta din următorul an va fi bună sau nu. Dincolo de acestea, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe data de 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, cel care, potrivit tradiţiei, a creştinat poporul român.

Mai exact, potrivit tradiţiei, se crede că acesta a ajuns în zona Dobrogei, existând în apropierea localităţii Ion Corvin din Constanţa o peşteră în care se crede că Sfântul Apostol Andrei a locuit, s-a rugat şi a propovăduit credinţa creştină. Prin urmare, pentru români, sărbătoarea dedicată apostolului are o dublă însemnătate, comemorând martiriul Sfântului Andrei, dar şi activitatea sa de creştinare a poporului român.

Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, Sfântul Apostol Andrei a murit ca martir în Ahaia (Achaia), o provincie a Imperiului Roman, pe coasta de nord a Peloponeziei. Apostolul a fost crucificat, însă se crede că acesta a cerut să fie crucificat pe o cruce sub forma literei X, considerând că nu este vrednic să fie răstingnit asemenea Mântuitorului Iisus Hristos.

Dincolo de însemnătatea religioasă, în tradiţia populară noapte de 29 spre 30 noiembrie este presărată de tradiţii şi superstiţii. Astfel, se crede că în această noapte spiritele ies în lume şi pot chiar interacţiona cu cei vii. Totodată, se crede că în această noapte lupii pot să vorbească în grai omenesc, iar singura apărare a oamenilor în faţa spiritelor rele sunt vrăjile şi usturoiul. Cele mai multe tradiţii populare din noapte Sfântului Andrei au legătură însă cu recolta, dar şi cu aflarea ursitului de către fetele tinere. Totodată, în această noapte cei din lumea satului îşi protejează animalele punând usturoi în grajduri, iar uşile şi ferestrele caselor se ung de asemenea cu usturoi.

Chiar dacă este considerată o noapte înspăimântătoare şi plină de pericole, de la strigoi care bântuie străzile şi până la spirite care se întorc în lumea celor vii, se crede că în această noapte fetele îşi pot afla ursitul, punând un fir de busuioc sub pernă. Tot în această noapte, punând trei cărbuni încinşi şi rostind o incantaţie, fetele tinere îl pot vrăji pe bărbatul pe care şi-l doresc. Tot de sărbătoarea Sfântului Andrei gospodarii pot pune grâu la încolţit pentru a vedea cum va fi recolta sau cât de prosperă va fi familia în următorul an. Totodată, se spune că în funcţie de cum va fi vremea în noapte Sfântului Andrei tot aşa va fi şi iarna întreagă.

Sursa Ziarul de Iasi

Recomandări