Povestea dramatica a unui pascaneanînchis de comuniști, transpusăîntr-un documentar de 75 de minute, varulaînpremierăsâmbăta, 9 aprilie, de laora 17.00, la Ateneul din Iași, în cadrul celei de a III-a ediții a Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film.
„În căutarea inginerului Dragomirescu”, un film realizat de Dragoș Zamosteanu, aduce înatenția publicului destinul tragic lui Gheorghe Dragomirescu, un inginer de excepție, tatăl a șase copii, denunțat pentru că a cântat, pe 1 ianuarie 1959,la aniversarea unui prieten, „Deșteaptă-te române” și „Vântuleț de primăvară”. Consecințele acestei drame suntresimțite de urmașii inginerului Dragomirescu pânăînziua de astăzi.
„Pasionat de științele exacte, Gheorghe Dragomirescu urmează cursurile Institutului Politehnic din Timișoara. În perioada vacanțelor revine în orașul natal, Mărășești, unde dă meditații la matematică și fizică. Așa va ajunge să o cunoască pe tînăra Maria Ioan. Încheindu-și cu brio studiile în 1935, Gheorghe, inginer electromecanic, și Maria, licențiată în Filosofie și Litere, se căsătoresc și se stabilesc în capitală. El, angajat la Pirotehnia Armatei, ea, asistent universitar la Universitatea din București. În anul următor li se naște primul copil, Ioan Dan. În 1937, în urma unui concurs organizat de Ministerul Transporturilor, Gheorghe Dragomirescu devine directorul Atelierelor CFR din Pașcani, iar tînăra familie părăsește Bucureștiul. În 1938, la Pașcani, se naște cel de-al doilea copil, Lydia. Pentru Maria Dragomirescu, plecarea din București a însemnat ruperea de cariera pe care începuse să și-o construiască. Dacă în primii ani după părăsirea universității va mai preda greaca veche și latina în particular unor medici, preoți sau profesori din Pășcăneni, odată cu cel de-al treilea copil, Gabriela, va întrerupe pentru totdeauna cursurile sale de limbi clasice. După război în familia Dragomirescu se mai nasc trei copii: Ovidiu, Laviniu și Horațiu.
ANUL 1959: Gheorghe Dragomirescu, șeful atelierelor CFR Pașcani, considerat de mulți concitadini în acea vreme „pîinea lui Dumnezeu”, este denunțat la Securitate pentru că la onomastica prietenului său Vasile Cristea a cîntat „Deșteaptă-te române” și „Vîntuleț de primăvară”. Dragomirescu este condamnat la 10 ani de muncă silnică, iar Vasile Cristea la 4 ani de domiciliu obligatoriu. Gheorghe Dragomirescu ajunge în lagărul de la Periprava pe 6 decembrie. Moare în chinuri groaznice pe 14 decembrie și este îngropat undeva în zona Periprava-Grind. Avea să fie primul deces din lotul celor aduși atunci la Periprava.
Gheorghe Dragomirescu, un inginer de excepție, era tatăl a șase copii care aveau să înțeleagă altfel ziua de 1 iunie și copilăria în general. Copiii de atunci sînt acum oameni în vîrstă. Cel mai mare a plecat deja să-și întîlnească părinții. Cei rămași mai au speranța că săpăturile făcute de arheologul Gheorghe Petrov și echipa lui de inimoși vor aduce la lumină și oasele tatălui lor. Statul nu mai este interesat să susțină activitățile de cercetare și descoperire a victimelor regimului comunist încă din 2020.”
Filmările au avut loc în Pașcani, Iași, București, Balta Brăilei – Salcia, Stoenești și Agaua, Buzău, Tîrgu-Ocna, Periprava, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sighet. Regizorul Dragoș Zamosteanu a adus mulțumiri tuturor celor care l-au sprijinit în realizarea acestui proiect.
Filmul va fi psihanalizat de Ilinca Bălaș și cine-interpretat de Irina Margareta Nistor.Biletelesunt scoase la vânzare pe cinemaiasi.ro și la casieria Ateneului, la prețul de 15 lei.
La proiecție vor participa și urmașii din Iași și Pașcani ai inginerului Gheorghe Dragomirescu.
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei.
Potrivit...