Pentru prima dată în 30 de ani, Iaşul şi-a pierdut statutul de judeţ cu cea mai tânără populaţie. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică şi analizate de Ziarul de Iaşi, în 2023, vârsta medie a populaţiei din Iaşi a fost de 39,4 ani, iar judeţul cu cea mai tânără populaţie este acum Ilfov, cu o vârstă medie de 39,3 ani.
Regiunea de Dezvoltare Nord-Est rămâne, în schimb, zona din România cu cea mai tânără populaţie, cu cinci din cele şase judeţe componente aflate în top zece cele mai tinere judeţe din ţară. Astfel, în regiunea Nord-Est, vârsta medie a populaţiei a fost în 2023 de 40,6 ani, în timp ce în România, vârsta medie a fost de 42,6 ani.
Datele furnizate de INS sunt însoţite de o serie de precizări. De exemplu, în calculul vârstei medii a populaţiei după domiciliu se utilizează vârsta împlinită a persoanelor cu cetăţenie română şi domiciliu pe teritoriul României, după adresa la care acestea au locuinţa principală trecută în actul de identitate. “Datele privind vârsta medie a populaţiei după domiciliu sunt disponibile in profil teritorial, începând cu anul 1992, pe următoarele niveluri de detaliere: nivel naţional, macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe”, mai precizează statisticienii în metodologia care însoţeşte rezultatele cercetării.
De la primele date disponibile, cele din 1992, până în 2022, Iaşul a fost constant judeţul cu populaţia cea mai tânără. La trei ani după Revoluţie, media de vârstă era aici de 32,6 ani, iar în 31 de ani a crescut cu 6,8 – până la 39,4 ani în 2023. Judeţul Ilfov, pe de altă parte, a cunoscut o cu totul altă evoluţie: în 1992 găzduia o populaţie mai bătrână decât media pe ţară, cu o vârstă medie de 36,1 ani, în timp ce în România media era de 35 de ani. Ilfov era atunci judeţul cu a opta cea mai mare medie de vârstă. Însă pe parcursul a trei decenii, vârsta medie în judeţul Ilfov a crescut doar cu 3,2 ani şi astfel a ajuns ca în 2023 să fie cel mai tânăr judeţ.