Senatorul PSD Florin Constantinescu a adresat in data de 7,03,2016, o interpelare Domnului Prim – Ministru Dacian Ciolos , Guvernul Ramaniei, avant ca obiect: ,,Continuarea lucrărilor la barajul Lunca Paşcani,,.
,, Acumularea Paşcani pe râul Siret, în judeţele laşi şi Suceava a fost aprobată ca amenajare cu folosinţă complexă prin Decretul nr. 403/26.12.1985 la faza de „Studiu de fundamentare şi notă de comandă”, după care s-a întocmit proiectul de execuţie care a fost aprobat prin H.C.M. în anul 1986. Obiectivul de investiţii „Acumularea Paşcani pe râul Siret în judeţele laşi şi Suceava” a fost prevăzut în schema cadru de amenajare complexă a bazinului hidrografic Şiretul superior, în perspectiva de scurtă durată.
Amplasamentul acumulării este situat pe râul Siret, amonte de oraşul Paşcani.
Obiectivul de investiţii „Acumularea Paşcani pe râul Şiret în judeţele laşi şi Suceava” a fost prevăzut în schema cadru de amenajare complexă a bazinului hidrografic Siretul superior, în perspectiva de scurtă durată.
Amplasamentul acumulării este situat pe râul Siret, amonte de oraşul Paşcani.
CHE Paşcani (centrala hidroelectrică) a fost aprobată ca investiţie separată sub denumirea de „Centrala hidroelectrică Paşcani pe râul Siret, actul de aprobare fiind Decretul Consiliului de Stat nr.24/1989 şi are ca scop valorificarea hidroenergetică a căderii realizate de barajul Paşcani.
În cadrul Comisiei pentru transporturi şi energie au avut loc trei întâlniri privind acest subiect, cu participarea Ministrului Mediului, Directorul de la Apele Române, conducerea Hidroelectrica, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Energiei.
Din discuţii a reieşit faptul că, pentru continuarea lucrărilor ar fi nevoie de 102 milioane euro din care componenta energetică – 21 milioane euro şi componenta de apă – 81 milioane euro. De asemenea, pentru accesarea fondurilor europene Complexul ar trebui să treacă în administrarea Ministerul mediului, Apelor şi Pădurilor – „Apele Române”. Reprezentanţii Hidroelectrica au precizat că există o notă de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea optimizării Amenajării Hidroenergetice Paşcani care prevede transferul cu titlu oneros a complexului Lunca – Paşcani din administrarea Hidroelectrica în administrarea instituţiilor statului cu compensare pe 10 ani. După aprobarea acestei note de fundamentare în AGA, ar urma ca Ministerul Energiei să întocmească Hotărârea de Guvern privind transferul la Administraţia Naţională „Apele Române”. Continuarea lucrărilor se va face prin accesarea unor fonduri europene.
Stadiul de realizare a investiţiei este de aproximativ 85%. Ţinând cont de importanţa acumulării pentru atenuarea undelor de viitură şi gestionarea eficientă a debitelor în aval pentru diminuarea riscului la inundaţii precum şi de stadiul avansat al execuţiei obiectivului, consider că este imperios necesară urgentarea transferului. Preluarea se poate face cu obligaţia Ministerului Mediului Apelor si Pădurilor de a suporta toate costurile necesare finalizării obiectivului de investiţii, respectiv: baraj de pamant, evacuator, consolidare versanti si lucrare de stabilizare a albiei, construcţii de exploatare, etc, fara Centrala Hidroelectrica Paşcani. Lucrările ar putea fi finalizate prin accesarea unor fonduri europene.
Comunicat de presa