Păşcănenii de la blocurile turn mai au de aşteptat până când va fi rezolvată presiunii la apă. Consilierii din Comisia Economică, întruniţi astăzi în şedinţa, nu au ajuns la un consens privind solicitarea operatorului de apă şi canalizare de a prelua administrarea hidrofoarelor. Se înţelege, astfel, ca votul din şedinţa de plen va fi acelaşi, consilierii PSD şi PMP ar vota pentru, iar cei din opoziţie abţinere, situaţie în care proiectul de hotărâre va fi din nou respins.
Consilierii liberali au cerut, din nou, operatorului ieşean un angajament în scris că va asigura presiunea necesară la apă caldă pentru regia locală de termoficare, fără costuri suplimentare. De cealaltă parte consilierul PSD Vasile Haldan a solicitat conducerii regiei să îşi asume responsabilitatea, iar aceste condiţii să fie impuse printr-un act aditional la contractul cu operatorul de apă, nu prin hotărâre a Consiliului Local.
Şeful punctului de lucru de la Paşcani a evitat să îşi asume angajamentul solicitat de consilierii din opoziţie.
Apa Vital a precizat, prin reprezentantul sau, că, până când nu va primi hidrofoarele in folosinta nu pot fi făcute reparaţiile necesare deoarece cheltuielile nu pot fi înregistrate în contabilitate. Problema presiunii la apa va fi rezolvată de operator abia după modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, în câţiva ani de zile. După schimbarea conductelor nu vor mai fi necesare hidrofoarele.
La şedinţa au participat şi directorii regiei păşcănene de termoficare, unitate care deţine hidrofoarele. Ei au cerut consilierilor să găsească rapid o soluţie pentru că păşcănenii de la blocurile turn să nu mai aibă probleme. Au atras atentia ca echipamentele sunt grav avariate, ca regia nu are bani să le repare şi că pot apărea oricând probleme cu presiunea apei. Mai mult, conducerea RAGCL a subliniat că nu au nimic împotriva ca hidrofoarele să fie dată spre exploatare operatorului ApaVital dar au cerut consilierilor să impună o redevenţă de folosinţă şi condiţii pentru asigurarea parametrilor de pompare a apei calde, fără costuri suplimentare.
Reprezentanţii ApaVital au precizat pentru BIT TV ca nu vor trimite o adrese din care să reiese că operatorul se obliga să asigure, gratuit, prestarea unor servicii pentru că ar fi ilegal. De cealaltă parte consilierul PNL Marius Pintilie a spus că, fără garanţia solicitată de la ApaVital, liberalii nu vor vota ca hidrofoarele să fie date operatorului de apă. Problema ar putea fi rezolvată mult mai uşor dacă consilierii ar completa şi aprobă proiectul de hotărâre cu condiţiile solicitate, dar acesta varianta a fost exclusă chiar de liderul opoziţiei, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea conditiei sau la bunele intenţii.
Menţionăm că de curând locatarii de la etajele superioare de la blocurile D1 şi D2 din apropierea pieţei Deal au rămas fără apă dupa ce hidroforul s-a stricat. Problema a fost rezolvată, cu greu, după câteva zile de RAGCL Paşcani. Astfel de situaţii pot apărea, oricând, dacă legislativul păşcănean nu va lua o decizie: fie dau echipamentele spre exploatare operatorului de apă care are bani să le repare, fie suporta de la bugetul local cheltuielile de întreţinere a echipamentelor, în calitate de proprietar.