marți, iulie 8, 2025
33.1 C
Paşcani
Login

Preţul apei ar putea fi majorat din cauza scandalului redevenţei

Scandalul dintre furnizorul judeţean de apă şi justiţiabilii din Paşcani s-a mutat din stradă în sălile de tribunal. Magistraţii Tribunalului Iaşi au redactat motivaţia prin care a fost anulată o hotărâre a legislativului local, nr 64 din 2015 cu privire la modul de calculare a redevenţei la apă.

Acţiunea a fost înaintată de doi dintre militanţii anti-Apavital, Ion Motatu şi Dumitru Popa şi a fost admisă pe motiv că nu au fost respectate prevederile unei ordonanţe de Guvern conform căreia redevenţa ar trebui să acopere creditele contractate pentru investiţiile în reţelele date spre exploatare operatorului. Primăria Paşcani a refuzat să comenteze acesta situaţie dar a anunţat că va face recurs.
În acelaşi timp o altă hotărâre a Consiliului Local, nr 88/2015, prin care consilierii au hotărât majorarea redevenţei a 1,8 milioane de lei, pentru acoperirea creditului de la BEI a fost atacată în instanţă, de acesta dată de asociaţia judeţeană de apă ARSACIS.
În acest context municipiul Paşcani este în pericol de a nu mai încasa nici un leu redevenţa până la clarificarea definitivă a situaţiei.
Reprezentanţii Apavital susţin că hotărârea magistraţilor în acţiunea deschisă de cei doi păşcăneni nu afectează cu nimic activitatea operatorului ci doar a Primăriei şi că redevenţa la apa poate fi achitata la fel ca şi până acum, în funcţie de consumul de apă şi valoare de inventar a mijloacelor fixe, aşa cum este prevăzut în contractul de delegare, nu conform cerinţelor consilierilor locali. Mai mult, actul adiţional contestat rămâne încă în vigoare pentru că a fost aprobat de alte 101 consilii locale din judeţ.

Problema platii redevenţei apei ar putea să se complice şi mai mult iar efectele să fie resimţite  de populaţie. Mai exact, dacă hotărârea consilierilor păşcăneni de majorare a acestei taxe la 1,8 milioane de lei anual va fi menţinută de judecători atunci preţul apei ar urma să crească în consecinţă, doar pentru păşcăneni. Acesta ipoteză este susţinută atât de reprezentanţii ARSACIS cât şi cei ai Apavital, pe motiv că din vânzările de apă, raportate la valoarea mijloacelor fixe date spre folosinţă operatorului ieşean Pascaniul încasează mai puţin de un million de lei pe an iar diferenţa pretinsă, 900.000 lei pe an, nu poate fi luată din redevenţa cuvenită şi folosită pentru investiţii în celelalte localităţi din judeţ.

Conform contractului de delegare fiecare locuitor al judeţului, beneficiar al serviciilor de apă şi canalizare plăteşte, la achitarea facturii, câte 0,2 lei pentru fiecare mc de apă consumat şi încă 0,2 lei pentru fiecare mc de apă canalizat, sume care constituie fondul pentru plata redevenţei fiecărei localităţi în raport de valoarea de inventar a bunurilor date spre folosinţă operatorului. Această formulă a fost aprobată în cadrul contractului de delegare de toţi membrii asociaţiei. Municipiul Paşcani solicită să primească o redevenţă dublă faţă de suma cuvenită, 1,8 milioane de lei pe an, pentru achitarea creditului BEI iar asta se poate întâmpla numai cu aprobarea celorlalţi membri ai asociaţiei. Mai exact majoritatea reprezentanţilor localităţilor din ARSACIS trebuie să fie de acord, fie să cedeze o parte din redevenţa care li se cuvine, fie să majoreze preţul apei pentru toate localităţile sau doar pentru Paşcani. Apavital este o societate publică, iar profitul realizat ajunge în bugetul Consiliului Judeţean Iaşi, apoi este alocat pentru investiţii în reţelele de apă şi canalizare. În momentul de faţă acesta diferenţa este acoperită de la bugetul local, pentru plata ratelor, aşa cum s-a întâmplat şi pe timpul fostului operator de apă şi canalizare, Prest Serv Apa.

Recomandări