3 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Prețul legumelor și fructelor a explodat în Postul Paștelui. Explicația producătorilor

Prețurile produselor de bază au explodat în ultimele luni în România, atingând un nivel șocant la legume și fructe în contextul Postului Paștelui.

Motivul acestor scumpiri accelerate este legat de creșterea costurilor de producție, dar și de faptul că românii se bazează foarte mult pe produsele de import, după cum a declarat pentru B1Tv Vasile Nicu preşedintele LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România).

O lipsă de politici corecte și coerente în ultimii 33 de ani. În ultimii ani asistăm la o creștere la importurile de legume și fructe la nivel național. Importăm în clipa de față peste 1.550.000 de tone de fructe și legume. Asta înseamnă peste 1,2 miliarde de euro pe care îi aducem la deficitul comercial al României prin aceste produse. La nivelul produselor agro-alimentare aducem peste 5 miliarde de euro anual, la deficit. E vina noastră a tuturor. Din cauză că nu știm să ne implicăm și nu avem această unitate în politici concurențiale, în 90 am vrut să fim capitaliști. Curentul a crescut, combustibilul a crescut, agricultura este dependentă de celelalte economii din țările puternic dezvoltate. Noi suntem furnizori doar de materii prime”, a spus el.

Întrebat cum se explică această explozie a prețurilor, președintele LAPARa precizat: „În primul rând, costurile de producție. În ultimii trei ani au crescut undeva la 80-84%. Mă refer la cheltuielile cu încălzirea spațiilor, cheltuielile cu forța de muncă, cu semințele certificate, cu combustibilii, fertilizanții. Fertilizanții în ultimii doi ani au crescut cu 300-400%. Din 11 fabrici de îngrășăminte, în România nu mai funcționează niciuna”.

Cât a crescut valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent

Traiul în România este din ce în ce mai scump, potrivit cifrelor Institutului Naţional de Statistică.

Cheltuielile pentru familie cu doi copii depăşesc 8.600 de lei, aşadar valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent a crescut cu aproape 20% faţă de 2021.

Continuarea pe Adevarul 

Recomandări