România a reluat exportul de carne de oaie în Iran şi în următoarele 6 luni va trimite aproape 800 de mii de ovine. Asta după ce Iranul a simplificat condiţiile sanitare de import din statele membre ale Uniunii Europene.
În acelaşi timp, fermierii trebuie să acopere şi cererea din ţară, aşa că pot scumpi carnea.
Un crescător din Olt se mândreşte cu miei din rasa ţurcana pur românească. I-ar vinde arabilor pe bani frumoşi, dar e conştient că străinii nu vor bate la poarta lui. S-ar bucura dacă ar exista un centru de colectare care să-l ajute să-şi vândă oile.
Sandu Nastase, fermier: “Condiția să fie un preț corect pentru că și pe noi ne costă, ca să faci un kilogram de carne de miel în viu cel puțin mă costă 7-8 lei pe kilogram.”
Dacă străinii vor prefera oile de la marile ferme, micii fermieri vor onora bucuroşi comenzile pe piaţa locală. În funcţie de cerere, preţul poate ajunge la 15 – 16 lei kilogramul la carcasa şi 10 – 11 lei în viu.