Criza COVID, respectiv restricțiile impuse pe marginea pandemiei anunțate de către OMS, anunță noi lovituri importante în plan economic. Tendința globală de creștere a prețurilor alimentelor nu dă semne de încetinire, atenționează specialiștii.
Indicele global al prețurilor la produse alimentare a înregistrat în martie 2021 cea de-a zecea lună consecutivă de creștere, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care publică lunar Food Price Index (FPI), adică modificările de prețuri înregistrate la un coș de cumpărături format din carne, lactate, cereale, uleiuri vegetale și zahăr.
FPI-ul a crescut până la 118,5 puncte în luna martie a anului în curs, cifră record din iunie 2014. Luna precedentă, indicele era de 116,1 puncte. Cel mai mult au crescut prețurile la uleiuri vegetale, cu 8% față de februarie. Astfel, s-a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Pe lângă COVID-19, creșterea accelerată a prețurilor se explică și pe fondul valului de achiziții ale Chinei și al livrărilor limitate pentru multe produse de bază, ceea ce favorizează inflația. Cea mai mare îngrijorare este în rândul țărilor sărace, care depind foarte mult de importuri, state cu o slabă putere de cumpărare.