-0.4 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Prețurile la energie condamnă toți românii la vulnerabilitate cronică. Măsuri concrete de protecție până nu este prea târziu.

Într-o vreme în care românii beneficiază de creștere economică doar de pe hârtiile citite cu emfază de guvernanți și în care gradul de sărăcire și îndatorare amenință să atingă cote istorice, cea mai dramatică și profundă lovitură cu efecte iremediabile este liberalizarea pieței de energie. Un act eminamente unilateral care transformă cetățenii români în victime sigure ale dezastrului care va urma și pe care actuala Guvernare continuă să o prezinte triumfalist ca una dintre cele mai mari binefaceri făcute românilor.

Dincolo de toată demagogia care ni se servește zilnic, dincolo de neadevărurile sfruntate, cifrele false și calculele făcute doar în interes antinațional, liberalizarea pieței de energie nu reprezintă altceva decât scumpirea colosală în lanț a tot ceea ce înseamnă viața fiecăruia dintre noi.
Și oricât s-ar dori să se abată atenția de la aceasta, există un singur mare adevăr și o singură mare realitate pe care fiecare român le resimte zilnic și va continua să le resimtă din ce în ce mai acut: liberalizarea aberantă a pieței de energie este sinonimă condamnării fără drept de apel la sărăcire și sărăcie pe termen nedeterminat a tuturor românilor.
Ca și cum nu ar fi fost de ajuns că prețurile au explodat și că orice avantaj economic este doar formal și scriptic, PNL și USR-PLUS au reușit ca printr-un singur act să creeze la nivel social și economic o decimare fără precedent.
Actuala formă a Legii consumatorului vulnerabil, adoptată deja în Senat de majoritatea parlamentară și aflată în dezbatere în Camera Deputaților cu privire la care am cerut în permanență sesiune parlamentară extraordinară nu doar că nu își atinge scopul declarat și nu rezolvă problemele socio-economice, mai mult, le adâncește și lasă la voia sorții orice minimă protecție de care atât de mulți români au nevoie, amenințând să transforme un întreg popor în categorie vulnerabilă.
Date fiind constrângerile privind principiul bicameralismului care nu permite modificări structurale față de forma adoptată deja de Senatul României, alături de colegii mei, am propus următoarele amendamente principale care să îi atenueze efectele:
1. Intrarea în vigoare a Legii consumatorului vulnerabil după 30 de zile de la adoptarea ei, ci nu în septembrie 2022, așa cum prevede forma adoptată în Senat.
2. Creșterea plafonului de venituri prin care este definit consumatorul vulnerabil: de la 810 lei la 1.149 lei /membru de familie, respectiv de la 1.445 lei la 2.053 lei pentru persoana care locuiește singură. Astfel, prin această modificare numărul persoanelor care vor beneficia de protecție va crește de la 1 milion la 2 milioane.
3. Indexarea cu rata inflației a tuturor sumelor acordate ca sprijin pentru consumatorii vulnerabili.
Mai mult, pentru că ne aflăm în fața unui adevărat cataclism economico-social care necesită o legislație gândită pentru apărarea și sprijinirea românilor, nu pentru îndatorarea lor definitivă, considerăm că se impune un proiect de lege distinct, care să ofere o protecție suplimentară cetățenilor cu venituri mici în fața creșterii fără precedent a prețurilor la energie și gaze naturale, care le depășesc și pe cele ale celor mai dezvoltate și bogate state europene!
De aceea, imediat după debutul noii sesiuni parlamentare, vom depune acest proiect, odată cu solicitarea de a fi dezbătut în procedură de urgență pentru ca măsurile de protecție (reale de această dată!) a consumatorilor vulnerabili să poată fi implementate până la venirea anotimpului rece. Atunci când fiecare dintre noi va resimți din plin că așa-zisa liberalizare a pieței energiei nu este altceva decât cea mai aprigă măsură de vulnerabilizare completă a românilor creată de nepăsarea, iresponsabilitatea, incompetența și reaua-voință ale celor care doar verbal guvernează pentru această țară și oamenii ei.

Deputat de Iași,
Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților,
Vasile Toma

Recomandări