Pașcaniul a găzduit vineri, 16 iulie, peste 60 dintre cei mai pricepuţi meşteşugari din toate colțurile țării.
Astfel, oameni de toate vârstele, care au învățat să iubească tradiția încă de mici copii, de la bunicii sau părinții lor, și-au expus creațiile cele mai de seamă și i-au așteptat răbdători pe pășcăneni să vină la târg. Din stand în stand am găsit câte un meșteșugar care de care mai priceput, oameni care lucrează cu drag și pun mult suflet în ceea ce reușesc să înlesnească cu mâinilor lor.
Mai mult decât produsele puse la vânzare, fiecare meșteșugar spune o poveste a vremurilor de demult, în care traiul era simplu, în care oamenii prelucrau din materia primă toate cele de trebuință, iar fiecare dintre cei prezenți astăzi pe strada Ștefan cel Mare din Pașcani a purtat pe chip satisfacția că munca lor nu a fost în zadar.
La târg l-am întâlnit și pe un iscusit meşter iconar, Rodion Stoian sau ”omul cu icoanele”, așa cum mai este cunoscut, care a venit din Bacău pentru a transmite tinerelor vlăstare din municipiu că viața poate fi trăită frumos. A descoperit pasiunea pentru meșteșugărit într-un moment de cumpănă, iar astazi și-a propus sa fure privirile trecatorilor cu opinci, ciorapi de lana, dar și cu cea mai noua creație, cojoacele de blană lucrate manual.
Și pentru că valorile tradiționale trebuie păstrate, un alt meșter din Botoșani nu s-a lăsat încurcat de aglomerația din piață sau de privirile curioase ale trecătorilor și s-a pus pe treabă. Îmbrăcat în straie tradiționale, l-am găsit lucrând.
El a moștenit pasiunea de la părinți și pe parcursul anilor a pus la punct o tehnică cu dichis pentru realizarea produselor pe care a venit să le expună la târg. De asemenea, pentru a colora atmosfera din centrul Pașcaniului, meșterul Constantin Ciubotărița a încântat trecătorii și cu câteva note muzicale cântate la fluier.
Printre cei prezenți la târg se numără și un tânăr preocupat de produsele tradiţionale. Astfel, el își întâmpina clienții cu diverse sortimente de dulceață și șerbet pregătite cu grijă cu fructe din livada proprie.
Mai departe am întânit-o pe Alina Samson din Județul Neamț care a cultivat de acum câțiva ani o pasiune frumos mirositoare. Tot din cultura proprie a venit astăzi cu brațele încărcate cu buchete de lavandă, dar și cu diverse produse pe bază de această plantă, care ajută în special la relaxare.
Un alt meșteșug transmis din generație în generație am descoperit și la un stand de cămăși populare cusute cu migală de un meșter care a dezvoltat această pasiune de la bunica lui.
El lucrează la modelul unei ii, iar de fiecare dată când își trece acul prin țesatura cămășii, din mâinele lui ies adevărate creații tradiționale românești.
Și pentru că tot ceea ce este strălucitor și colorat atrage cele mai multe priviri, nu ne-am putut lua ochii nici de la standul lui Vasile Vîlcu, un meșter care lucrează cu pietre semiprețioase pentru realizarea de inele, cercei sau brățări. A dezvoltat pasiunea de la soția lui, iar de mai bine de 11 ani continuă să lucreze la realizarea manuală a obiectelor de podoabă care să completeze orice ținută.
Toți cei care nu au ”îndrăznit” încă să vină să facă cunoștință cu meșterii populari, trebuie să știe că mai au timp până dumincă, 18 iulie. De precizat este și faptul că, în cadrul târgului, toți cei interesați au șansa inclusiv de a participa gratuit la ateliere de creație prin care pot deprinde arta vechilor meșteșuguri românești.