La scurt timp după alegerile locale din 9 iunie a.c. au început sa iese la suprafață tot mai multe probleme cu privire la implementarea unor proiecte de investiții din fonduri europene la Pașcani. După ce renovarea Palatului Cantacuzino a fost sistata pe o perioada nedeterminata, in urma intrării in faliment a constructorului, adminsitratia locală da semne de oboseala si in proiectul pentru construcția unor locuințe moderne pentru familii cu probleme sociale.
Este vorba despre 3 blocuri de ultima generație, fiecare cu câte 6 apartamente pentru a fi închiriate persoanelor cu probleme sociale. Investiția estimată anul trecut la 9 336 560 lei, inclus TVA a ajuns acum sa coste cu peste 67% mai mult. Nu au crescut cheltuielile eligibile adică cele care ar urma sa fie decontate din fonduri europene ci cele neeligibile care ar urma sa fie suportate de la bugetul local. Astfel s-a ajuns la suma de 9.998.336 lei inclus TVA bani care ar trebui achitați din taxele si impozitele pascanenilor, de la 5,6 milioane lei car s-a prognozat in anul 2022 atunci când a fost votat proiectul.
Subiectul a fost discutat in ședința reunită a comisiilor de specialitate , pe 28 august a.c. Consilierii prezenți au cerut lămuriri privind acesta situație. Un funcționar prezent la ședință a spus ca ar fi vina proiectantului care a trecut cheltuielile doar pentru o temelie de bloc nu pentru trei. De asemenea nu au fost trecute in aviz nici cheltuielile neprevăzute.
Din datele noului deviz de lucrari reiese ca la Pașcani ar urma sa se construiască 18 locuite sociale la un preț de peste 170 000 euro fiecare inclus TVA Unii consilieri au considerat ca aceste costuri sunt uriașe si nu putea fi suportate de la bugetul local iar din acest motiv s-au abținut sau au avizat negativ proiectul propus de primarul Marius Pintilie. De asemenea consilierul Sorin Olariu de la PSD considera ca s-a ajuns in acesta situație deoarece proiectele au fost prezentate de primar in graba cu câtva ore înainte de votare si fără toate informațiile necesare.
Deocamdată nu se știe daca Primăria Pașcani va iniția procedurile de recuperare a banilor cheltuiti pentru proiectare, peste 188 000 lei inclus TVA, daca documentația a fost greșită așa cum susțin funcționării publici. De remarcat este faptul ca in primul deviz aprobat in anul 2023 erau cuprinse doar cheltuielile minimale iar in devizul care urmează sa fie votat sunt trecute toate cheltuielile. Din acest motiv sunt suspiciuni ca cineva ar fi ascuns sau omis intenționat adevarata povara pe bugetul local înainte de campania electorală. In ședințele in care au mai fost discuții pe marginea proiectului consilierii din opoziție au atras atenția ca investiția este păguboasă pentru comunitate si ca terenul respectiv aflat in spatele fostului sediul al Prest Serv Apa ar trebui folosit pentru construirea unor blocuri ANL.
La acea vreme primarul municipiului a sustinut ca la investitiile cu caracter social nu se urmărește randamentul, ci rezolvarea unei probleme pentru cetățeni. Edilul a mai spus ca apartamentele vor fi închiriate in baza unor anchete sociale iar chiriile vor fi mici.
Acum este foarte posibil ca primarul sa își doresca ca nu mai continui acest proiect. In referatul de specialitate el propune aprobarea noilor costuri dar consilierii PNL au s-u abținut sau au votat împotriva in comisiile de specialitate.
Menționăm ca fiecare apartament are o suprafață de 52, 65 mp. Cele trei blocuri ar urma sa fie construite si izolate termic așa încât consumul de energie sa fie minim. De asemenea ele ar urma sa fie echipate cu panouri solare si echipamente de gestiune de ultima generație.
In momentul de fata municipiul Pașcani mai are la dispoziție câteva zeci de locuite sociale, un bloc cu 20 de apartamente si câteva mansarde care sunt închiriate deja, nu doar pascanenilor cu probleme sociale ci si altor persoane cu posibilități financiare .