Noua organigrama a administrației locale din Pașcani a fost aprobata fără întrebări sau comentarii de consilierii locali. Dezbaterile au avut loc în ședința din 26 martie a.c. odată cu aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli.
În document, se arată că în instituție sunt 433 funcții din care 164 pentru funcționari publici și 267 pentru personalul contractual. Din acestea, 19 sunt de conducere iar restul de execuție. La acestea se adaugă încă două funcții de demnitate publică.
Din cele 433 de funcții de pe organigramă, doar 309 sunt ocupate iar 124 sunt vacante. Din documentele prezentate nu reiese care funcții sunt ocupate și care sunt vacante. Cert este că au fost bugetate pentru anul în curs atât funcțiile ocupate cât și cele neocupate, în cea mai mare parte.
Din cele 309 funcții ocupate 107 sunt asistenți personali iar restul de 202 sunt salariați ai primăriei.
Pentru plata acestora, municipalitatea are nevoie pentru anul în curs de peste 34,4 milioane de lei din care 6,9 milioane de lei pentru însoțitorii persoanelor cu handicap., conform proiectului de buget.
Suma este mai mult decât dublă față de anul 2020 când cheltuielile de personal au fost estimate la cca 15,8 milioane de lei iar alocările au crescut în fiecare an: 18,8 milioane lei în anul 2021, 21,7 milioane lei în anul 2023 și 30,7 milioane lei în anul 2024.
Menționăm că pe noua organigramă sunt trecute și instituțiile și societățile cu personalitate juridică deși conform proiectului de hotărâre, organigrama și statul de funcții aprobate sunt pentru aparatul de specialitate al primarului și instituțiile și serviciile publice de interes local fără personalitate juridică.
De asemenea, ele se află în subordinea Consiliului Local dar sunt trecute și în coordonarea primarului, situație neuzuala în alte administrații. Este vorba despre CSM Pașcani, Casa de Cultură, Biblioteca, CLP Ecoserv, RAGCL, Spitalul de Urgență Pașcani dar și Muzeul Municipal care funcționează ca un serviciu deși are personalitate juridică.
O altă noutate este că de această dată în organigramă nu mai sunt trecute atribuțiile viceprimarului și cele ale administratorului public, adică ce servicii și compartimente vor avea în subordine. În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții primăriei au explicat că organigrama a fost modificată în urma unui control de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici iar atribuțiile viceprimarului și cele ale administratorului pubic vor fi stabilite prin dispoziție de primar.