Primăria Paşcani, demontează, acuzaţiile făcute într-o recentă declaraţie de presă de şefa de la Compartimentul Achiziţii Publice, Laura Pascu.
Într-un drept la replica postat pe pagina de Facebook a instituţiei se arata că, până în luna mai 2019 achiziţiile au fost făcute chiar de funcţionarul în cauză iar de atunci până în prezent au fost încheiate doar câteva contracte, cu respectarea procedurilor legale.
Mai mult, accesul în sistemul de achiziţii publice şi a altor funcţionari, prin dispoziţia primarului sau a societăţilor de consultanţă este legală, iar procedura este folosită de numeroase primarii din ţară, spun reprezentanţii administratiei locale. S-a apelat la acesta varianta de lucru pentru a accelera procedurile de achiziţie, mai ales la proiectele cu finanţare europeană care au termene limita de implementare sau pentru investiţiile urgente, se arată în dreptul la replica.
Menţionăm că Laura Pascu face obiectul unei cercetări disciplinare în urma unei sesizări depusă de administratorul public Gică Zanet.
În plângere se arata că aceasta ar fi blocat o serie de achiziţii prin refuzarea respectării unor dispoziţii ale primarului şi ar fi adus prejudicii instituţiei prin publicarea unor documente interne, tot pe Facebook.
O primă audiere a fost programată pe 26 august dar şedinţa a fost amânată pe motiv că a lipsit secretarul comisiei. În sala au fost prezenţi şi reprezentanţi ai presei locale precum şi ai sindicatului.
Şefa de la achiziţii a aduc numeroase acuzaţii conducerii Primăriei privind încălcarea unor proceduri de achiziţii şi a lăsat să se înţeleagă că unele contracte ar fi fost încheiate cu încălcarea procedurilor legale, în mod preferenţial, dar nu a ştiut să dea nici un exemplu.
Cele mai vehemente critici au fost împotriva dispoziţiilor primarului prin care în sistemul public de achiziţii au acces, de câteva luni de zile, nu doar şefa serviciului ci şi alţi functionari implicati în derularea proiectelor din fonduri europene precum şi unele societăţi de consultanţă.
DREPT LA REPLICA
Cu privire la aspectele apărute în presă în data de 26.08.2019, venim cu următoarele precizări de natură a aduce clarificări, în sensul de a nu se denatura realitatea și de a nu se induce concluzii eronate:
1. Achizițiile publice pe care Municipiul Pașcani le-a efectuat s-au desfășurat în deplină transparență și cu respectarea întocmai a prevederilor legale aplicabile, în vigoare, la data achizițiilor. Societatea economică a primit drepturi de intrare în SEAP/SICAP în luna mai, deci toate achiziţiile pe anul 2018 şi până în luna mai 2019 au fost făcute în totalitate de Compartimentul de Achiziţii Publice. Conducerea primăriei nu a exercitat nicio influenţa asupra Compartimentului de Achiziţii, în desfăşurarea achiziţiilor publice. Din luna mai 2019 au fost încheiate doar câteva achiziţii cu respectarea prevederilor legale;
2. Certificatul digital este al autorităţii contractante şi nu a unei persoane fizice din cadrul primăriei. Cei care au acces în sistem nu pot vedea ofertele şi nici nu pot influenţa rezultatul achiziţiilor;
3. 90% din Primăriile din ţară au încheiate contracte de consultanţă pe achiziţii publice cu societăţi, chiar dacă au compartimente de specialitate (ex. Bucureşti, Iaşi, Roman etc.). Noi am încheiat un astfel de contract pentru că avem în derulare multe proiecte cu finanţare europeana care au termene stricte şi scurte de implementare, iar depăşirea lor duce la pierderea finanţării. Tot din această cauză şi alţi funcţionari care fac parte din echipele de implementare au primit acces în sistem şi este o procedură legală;
4. Chiar dacă fisa de post nu este actualizata (nu a dorit să o primească) are prevedere ca aceasta fisă de post se completează cu legile care intra în vigoare după întocmirea ei şi cu toate dispoziţiile de primar şi hotărâri ale Consiliului Local;
5. Achiziţia de proiectare la Palatul Cantacuzino a fost reluată o singură dată pentru că în caietul de sarcini a fost trecut ceva restrictiv experienta ofertanţilor să fie pe monumente istorice categoria A şi trebuia doar pe monumente istorice. A doua oară a fost un participant care nu a întrunit condiţiile de participare şi procedura se va relua.
6. Ţinând cont de cele prezentate, arătăm că nu s-a modificat absolut nimic în ceea ce privește transparența procedurilor de achizițiilor publice, acestea fiind efectuate în continuare pe platforma SEAP, astfel cum s-au realizat și până în prezent.
7. Conform legislaţiei în vigoare toate achiziţiile publice se fac pe sistemul SEAP/SICAP. Dacă după afişarea în sistem nu sunt participanţi conform legii se pot achiziţiona şi de pe piaţa liberă pe baza unor oferte. Dar sunt cazuri foarte rare când achiziţia se face pe bază de oferte.