-1.1 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

Primăria Pașcani în căutarea istoriei pierdute, pe malul Siretului

Știați că pe malul Siretului în dreptul suburbiei Blăgești s-ar afla un sit arheologic valoros, ocrotit de statul roman? Localitatea Blăgești poate fi o pagină de istorie medievală sau poate fi scoasă de pe lista zonelor protejate de statul român, acest aspect se dorește a fi clarificat în urma unor documente solicitate de primărie și întocmite de angajații Muzeului Municipal din Pașcani. Aceste dovezi sunt necesare pentru a vedea care este în prezent statutul zonei și dacă mai există motive pentru susținerea acestui titlu de zonă protejată, în continuare.
Administrația locală a aflat abia acum de faptul ca zona respectivă apare în evidența Ministerului Culturii și prin urmare are obligația de a o proteja. Aceste informații au fost aduse la cunoștința primăriei, în urma unui control tematic, organizat recent de Poliția Municipală.
Conducerea unității, pentru a clarifica situația în prezent, a solicitat un raport știintific pe acesta temă, Muzeului Municipal din localitate.
Nimeni nu știe de când și mai ales cine a solicitat ca malul Siretului de la Blăgesti să fie trecut pe Lista Monumentelor Istorice. În aceeași situație se află și alte zone din municipiu, presupuse valoroase din punct de vedere istoric. Este vorba despre Fântânele I și II, Prisaca Pașcani, dealurile Stoicii, Catargi, dealul Lipovenilor, Partea de N a Vetrei Pașcanilor, Codrii Pașcanilor, Gâștești.
Reprezentantul muzeului susține că aceste dovezi există datorită descoperirilor de suprafață, muzeul având expuse câteva obiecte din acea zonă, dar că trebuie făcute și cercetări de profunzime. Acestea urmează să fie continuate, conform declarațiilor muzeografului Daniel Sava, chiar și în acest an.
Solicitarea a fost adresată Muzeului Municipal Pașcani, pentru a găsi dovezi care să confirme în continuare potențialul istoric al zonei. Reprezentantul instituției susține că acestea există și că ele confirmă zona Blăgești ca și așezare medievală din perioada domnitorului Ștefan Tomșa, conform atestărilor anterioare.
Orice zonă sau monument, odată aflat pe Lista Monumentelor Istorice, trebuie să fie protejat de către autoritățile locale, care au în subordine spațiile înregistrate cu acest statut, conform legii, fapt ce oprește în mod automat orice fel de alte intervenții.
Protejarea monumentelor istorice se referă la îngrădirea zonei, crearea unor condiții speciale de vizitare și conservarea elementelor arheologice descoperite.
Dovezi trebuie să fie însă datate, înregistrate și atestate în baza unor documente valide pentru a susține în continuare aceaste ipoteze, în caz contrar se poate depune un dosar pentru declasarea zonei.

Recomandări