Administrația locală din Pașcani nu știe ce să facă cu construcțiile abandonate sau care stau să se dărâme de pe domeniul public al municipiului. Un exemplu în acest sens este un garaj cu mansardă de pe strada Ceferiștilor, construcție aflată în stare avansată de degradare nefolosită de ani de zile.
Este unul din locurile preferate ale oamenilor străzii și intrarea secretă în cimitirul evreiesc. Întrebat de această situație, primarul municipiului a spus că s-a consultat cu juriștii primăriei dar până acum nu a găsit nici o soluție pentru a putea interveni.
Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței săptămânale de presă.
Clădirea aparține unei foste societăți, operator de transport public în comunele învecinate. Primarul, Marius Pintilie, spune că societatea a fost identificată dar că refuză să își asume responsabilitatea.
Situația este însă mult mai complicată deoarece din cauza datoriilor, societatea respectivă a fost executată, iar bunurile printre care și garajul respectiv au fost confiscate de FISC pentru a fi executate.
Primarul spune că o situație asemănătoare ar fi pe strada Culturii, la o casă unde de curând a fost un incendiu. Și acolo, administrația locală caută soluții pentru a interveni.
O altă construcție abandonată este blocul de locuințe început dar nefinalizat de pe strada 1 Decembrie 1918. Construcția aparține Depoului CFR și a fost începută înainte de 1989, când terenul a fost dat de statul român spre exploatare beneficiarului. În momentul de față, Depoul vrea să vândă sau să continue construcția, dar nu poate intabula terenul deoarece nu îi mai sunt recunoscute documentele din trecut.
Edilul spune că terenul ar aparține administrației locale doar că până acum nu a fost găsită o formă legală pentru a fi dat Depoului CFR.
În momentul de față, Primăria Pașcani nu are un set de măsuri clare privind gestionarea construcțiilor părăsite de pe domeniul public sau chiar cel privat. În alte localități, sunt prevăzute amenzi pentru proprietarii acestora dacă nu le îngrijesc sau dacă nu le dărâmă.
Menționăm că o altă construcție care stă să se dărâme de pe domeniul public, aflată în grija administrației locale este coșul de fum de la centrală termică CT 11 de pe strada Eugen Stamate, obiectiv care nu mai este folosit de ani de zile și se află într-o stare avansată de degradare. Pentru demolarea lui, administrația locală ar urma să cheltuiască aproape 90.000 de lei inclus TVA, conform caietului de sarcini. Documentul va fi supus aprobării Consiliului Local în ședința din 19 decembrie.