Reprezentanții regiei pascanene de termoficare și cei ai Primăriei Pașcani nu mai comunica instituțional, ci prin replici dure, transmise presei locale sau pe rețelele de socializare. Problemele de comunicare s-au adâncit de câteva săptămâni de zile, mai ales după ce RAGCL a rămas fără gaz metan din cauza datoriilor și a încetat, în consecință, furnizarea căldurii și apei calde în școli grădinițe și cele cca 2000 de apartamente care mai sunt branșate la sistemul centralizat de încălzire.
Totul a pornit de la adresa trimisă de directorul Gelu Nedelcu prin care îi anunță pe consilierii locali că din 15 aprilie serviciul de termoficare nu mai este funcțional și că trebuie luată o decizie cu privire la disponibilizarea a zeci de salariați.
Problema a fost pusă, din nou, în discuție în cadrul ședinței extraordinare care a avut loc marți, în lipsa primarului de liderul de grup al opozitiei, Claudiu Bodoasca. Consilierul local a atras atentia ca este posibil ca pana la iarna sa nu fie montate centrale termice proprii in toate scolile si gradinite iar regia nu va putea fi redeschisa daca, acum, sunt disponibilizati salariatii.
În replică, administratorul primăriei, Gică Zanet, a precizat că nimeni nu a cerut închiderea regiei și că cei din conducere ar trebui să încaseze facturile restante , minim câte 200 000 pe luna pentru a putea relua furnizarea apei calde.
Pentru ca unitatile de invatamant sa aiba caldura la iarna , Primaria intentioneaza sa contracteze un imprumut pentru achizitionarea de centrale, imediat dupa aprobarea bugetului.
La câteva ore după, pe pagina de Facebook a primarului Dumitru Pantazi a fost postat același mesaj critic la adresa conducerii regiei. Primarul susține că nu a cerut închiderea serviciului de termoficare și că trebuie încasate facturile restante pentru a putea fi reluată furnizarea apei calde.
„Am mai spus și o repet, NU îmi doresc că sistemul centralizat să se închidă, deși am observat că unii au pus deja cruce peste acest serviciu și m-au dat drept pe mine vinovat.
Am să le răspund atât lor, dar vreau să transmit și cetățenilor Municipiului Pașcani, faptul că Primăria a achitat sumele restante către furnizorul de gaz, datoria la acest furnizor fără avansul pe luna aprilie este de aproximativ 650.000 lei, astfel furnizorul este acoperit pentru distribuția de gaz de până în acest moment, cu diferența de subvenție de 680.000 lei.
RAGCL are de încasat de la populație suma de 5 milioane de lei!
Dacă ar încasa măcar o mică parte din această sumă, ar putea furniza apă caldă fără probleme. Mai exact, Regia ar trebui să achite doar 400.000 lei, adică factură de avans pentru luna aprilie.
Noi am dat o gură de oxigen Regiei prin aceste sume, însă depinde și de cei din conducere să își facă treaba și să încaseze din sumele restante.
În concluzie, primarul și administrația locală și-a făcut treaba, a sprijinit regia, însă efortul trebuie să vină din partea RAGCL ului cât și a celor cu datorii către sistemul centralizat, pentru a nu fi probleme cu furnizarea de apă caldă.”
În replică directorul RAGCL Pașcani, Gelu Nedelcu, a trimis presei locale un drept la replică în care arată că a aflat din presă locală, nu pe cale instituțională așa cum era normal – de la primar sau consilieri, că RAGCL nu va mai furniza căldură în scoli si grădinițe și că transortul public va fi delegat unei alte societăți.
„Aflu cu stupoare din presă on-line că astăzi a fost o ședință extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Pașcani în care au fost discutate (și) probleme legate de R.A.G.C.L. precum și că domnul Primar a explicat pe contul dumnealui de facebook situația de la Regie și că a spus că ar fi trebuit să fie prezent la această ședință și cineva din conducerea Regiei.
Este a treia oară când aflu din presă lucruri care privesc activitatea și chiar soarta Regiei.
Spre exemplu, pe lângă informația de astăzi că în Consiliul Local au avut loc discuțîi privind soarta Regiei, tot din presă aflu că în dată de 18.03.2019 a fost ședință de Consiliu Local, ședință în care au fost propuse spre aprobare Hotărârile de la nr. 39 la nr. 45, hotărâri privind aprobarea unor documentații tehnico-economice ”Studiu de Prefezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții: . Mai mult, citind aceste proiecte, constat că au fost emise pentru aceste obiective Certificate de urbanism în lunile noiembrie, respectiv decembrie 2018! Vă rog să acordați atenție și art. 5 din aceste hotărâri!
Tot citind presă locală aflu că pentru ședința din 29.03.2019 a Consiliului Local Municipal va fi un proiect prin care serviciul de transport public din Municipiul Pașcani, serviciu delegat către R.A.G.C.L., urmează a fi preluat (sic!) de societatea ”Eco Salubritate” S.A.
Recitind cu atenție anexă nr. 1 la H.C.L. nr.66/29.03.2019 ”Indicatori – obiective de performanță”, nu am găsit nicio referire la faptul că trebuie să citesc zilnic presă locală pentru a află dacă trebuie să particip la ședințe care implică activitatea Regiei, iar indicatorii de performanță impuși sunt: creșterea cifrei de afaceri cu 10%, creșterea ratei profitabilitățîi cu 2,5% etc. De asemenea, nu se face nicio referire la faptul că ar trebui să urmăresc tot felul de păreri, comentarii postate pe diverse conturi de facebook.com.
Țîn să fac precizarea că am contul de facebook de peste opt ani, așadar am ceva experiență în folosirea facebook-ului, iar acesta este un cont personal!
Este pentru prima și ultima oară când răspund unor comentarii, acuzațîi folosind media. Consider că orice comunicare instituțională se face numai prin metode instituționale, respectând reguli și nicidecum prin intermediul presei sau și mai rău a facebook-ului ori a altor platforme de social-media!”
Mentionam ca numai in ultele zile au fost inregistrate la secretariatul RAGCL peste 300 de cereri de debransare de la sistemul centralizat de incalzire. Conducerea unitatii a primit mandat de la Consiliul Local pentru demararea procedurilor de insolventa.