Lipsa de bani la nivel central începe să se simtă deocamdată în administraţiile locale. Acestea aşteaptă cu disperare rectificarea „pozitivă“ a Guvernului. Tot mai mulţi primari se plâng, după ce au mărit lefurile cât de mult le-a permis noua lege de salarizare a bugetarilor, că nu mai au bani pentru cheltuielile de funcţionare. „În lipsa rectificării, noi intrăm în incapacitate de plată“, recunoaşte franc un edil ieşean. „Au mărit lefurile? Să se descurce“, le-a transmis premierul Tudose. „Jumătate din comune nu au resurse de a-şi plăti salariile până la sfârşitul anului. Noiembrie şi decembrie vor fi criminale“, crede preşedintele Asociaţiei Comunelor. Sunt administraţii, cum e şi cea din Iaşi, în care salariile s-au şi dublat. Nu toţi primarii ieşeni au recurs însă la majorări.
Majorarea salariilor în administraţie a prins pe picior greşit unele primării, mai ales în mediul rural. Creşterile au intrat în vigoare de la 1 iulie pentru primari, viceprimari şi pentru conducerea consiliilor judeţene. Problemele au apărut mai ales acolo unde consiliile locale au acceptat să aplice legea salarizării şi pentru angajaţi. Sunt situaţii în care, după ce s-au plătit lefurile mările, nu mai sunt bani de facturile curente. Toţi aşteaptă acum bani de la Guvern la rectificare. Premierul le-a transmis însă primarilor, scurt: descurcaţi-vă! Există însă şi primării unde lefurile nu s-au clintit.
„Dacă n-ar fi existat unitatea SMURD şi centrul medico-social, pe care eu le plătesc în totalitate, n-aş fi avut nicio problemă cu mărirea salariilor“, spune Constantin Istrate, primarul oraşului Podu Iloaiei.
„Ţinând cont că, într-un an, cam 800.000 de lei se duc pe aceste două servicii, o să mai vedem până la 31 decembrie. Nu ne-am grăbit să facem nişte paşi necugetaţi“, a spus el, amintind de promisiunile de preluare a acestor cheltuieli, anul viitor, la bugetul CJ.