Colectarea selectiva a gunoiului menajer ridica probleme serioase la Pașcani. De la începutul acestei săptămâni operatorul regional de salubritate nu mai ridica gunoiul menajer de la cei care locuiesc la case dacă este amestecat, nu selectat. Măsura a fost luată la solicitarea primarului Marius Pintilie, cu scopul de a scade cheltuielile pentru salubritate achitate de la bugetul local. În cosecanta zeci de pascaneni au rămas cu pubelele pline de gunoi în fata porții, în ultimele zile desi au achitat taxa de salubritate.
Unii dintre ei au amenințat ca vor duce gunoiul în fata Primăriei în semn de protest, alții ca vor da administrația in judecata sau ca vor face reclamații împotriva operatorului regional.
Primarul Marius Pintilie a simțit pericolul si ca nemulțumirile vor fi tot mai mari. În cursul zilei de joi dimineață a postat pe pagina de Facebook un clip informativ privitor la măsurile luate iar in cadrul conferințe de presa și-a cerut scuze de la cetățeni pentru aceasta situație.
Solicitarea primarului de a nu mai fi colectat gunoiul neselectat pune in pericol sănătatea publica. În alte localități din județ primăriile au intensificat acțiunile de informare in rândul populației și au pus la dispoziția cetățenilor saci sau pubele speciale pentru hârtie, plastic și metal.
La Pașcani edilul a anunțat ca renunță la proiectul început anul trecut prin care erau achiziționați saci și materiale informative și distribuite populatiei, pe motiv ca nu este rentabil. În 2019 au fost alocați de la bugetul local 46 000 lei pentru achiziționarea a 13 200 role de saci pentru colectare selectiva, care au fost împărțite celor care locuiesc la case.
Măsurile dispuse de edil sunt discriminatorii spune cetățenii nemulțumiți. Asta deoarece sunt aplicate doar celor care locuiesc la case nu in cartierele de blocuri. Mai exact gunoiul de la punctele de colectare din oraș este ridicat zilnic chiar dacă este amestecat in timp ce la case, acolo unde colectarea se face săptămânal gunoiul amestecat nu va fi ridicat decât după selectare.
De asemenea la punctele de colectare din oraș sunt pubele de colectare selectiva in timp ce locuitorii de la case nu au primit decât câte una pentru gunoiul menajer.
Întrebat de reporterul BIT TV cum explica acesta situație primarul pascanean a precizat ca trebuia sa înceapă de undeva și ca a fost mai ușor sa aplice o astfel de “atenționare” locuitorilor de la case.
Conform contractului de delegare operatorul județean de salubritate are obligația sa ridice gunoiul de pe domeniul public iar in Legea 273/ 2006 se arata ca taxa de salubritate se încasează numai de la persoanele fizice sau juridice care beneficiază de acest serviciu.
De asemenea in regulament sunt prevăzute sancțiuni , de la 200 la 500 lei pentru persoanele fizice și de la 2000 la 5000 pentru persoanele juridice in situația in care gunoiul depozitat nu este selectat.
Adminsitratia locală refuza sa dispună aplicarea amenzilor pe motiv ca nu a amenajat condițiile necesare colectării selective, nu investește in cumpărare de saci sau pubele deoarece cheltuielile nu ar fi rentabile, dar solicita operatorului ca gunoiul sa nu fie ridicat de pe strazile cu case, dacă nu este selectat.
Problema ar ruma sa fie discutata și in Consiliul Local, in următoarea ședința, la solicitarea unor consilieri.