Reacţie vehementa din partea primarului municipiului Paşcani împotriva propunerii Direcţiei de Sănătate Publica Iaşi ca municipiul să intre în linia întâi în lupta cu epidemia de coronavirus.
Dumitru Pantazi a criticat dur propunerea ca Spitalul de Urgenţă Paşcani să devină suport pentru îngrijirea bolnavilor cu coronavirus, în contextul în care unitatea medicală nu este pregătită pentru a face faţă şi nici nu a primit ajutor guvernamental pentru astfel de situaţii.
Edilul municipiului îi acuză pe reprezentantii DSP că au luat o astfel de decizie din birou, fără nici o consultare a autorităților publice locale , fără nicio analiză a dotării spitalului cu echipamentele și aparatură necesară și fără a se lua în calcul posibilele consecințe
De asemenea Pantazi a atras atenţia ca transferul unor pacienţi din alte spitale, fără să fie testaţi va avea ca efect probabil extinderea epidemiei şi afectarea sănătăţii păşcănenilor, cu consecinţe deosebit de grave.
Menţionăm că şi managerul spitalului de Urgenţă Paşcani, a atras atenţia ca unitatea medicală pe care o conduce nu este pregătită pentru a prelua şi gestiona pacienţi infectati cu noul coronavirus. Doctorul Daniel Bechir a precizat că stocurile de substanţe de dezinfecţie şi de materiale de protecţie sunt la limită şi ca spitalul dispune doar de 4 echipamente de ventilaţie şi monitorizare respiratorie şi mai aşteaptă încă şase de la Ministerul Sănătăţii.
Nu îmbolnăviți Pașcaniul!
∙ DSP a propus, din birou, intrarea Pașcaniului în linia întâi a luptei cu epidemia de coronavirus ∙ Spitalul Municipal Pascani nu a primit însă niciun fel de ajutor guvernamental pentru a putea gestiona situația.
Pașcaniul este trimis în luptă cu mâinile goale. Ministerul Sănătății și Direcția Județeană de Sănătate Publică au propus Spitalul Municipal Pașcani între unitățile medicale care vor prelua bolnavi infectati de coronavirus. Decizia a fost luată fără nicio consultare a autorităților publice, fără nicio analiză a dotării spitalului cu echipamentele și aparatura necesară și fără a se lua în calcul posibilele consecințe ale acestei hotărâri. Starea de urgență aflată în vigoare pe teritoriul țării nu poate justifica în niciun fel luarea unor decizii hazardate, fără consultarea autorităților administrative și sanitare ale Pașcaniului și fără o informare pe teren asupra condițiilor existente pe plan local.
Spitalului Municipal Pașcani acopera toate necesitățile sanitare ale unei populații cu o medie de vârstă ridicată și cu patologii specifice cum este sectia de ingrijiri paleative cu un numar de 50 paturi, cu un grad de ocupare de 100% si cu pacienti aflati pe liste de asteptare.
Totodată, transferul la Pașcani a unor pacienți din alte spitale, fără a fi măcar testați în prealabil va avea drept consecință extrem de probabilă ,extinderea epidemiei și afectarea directă a sănătății publice din municipiu, cu consecinte deosebit de grave.
Nu vreau să fiu înțeles greșit. Nu dorim să abandonăm bolnavii infectati de coronavirus. Dar nu pot să nu mă gândesc la situația pășcănenilor, pe drept cuvânt îngrijorați de evoluția epidemiologica dacă se pune în aplicare propunerea de introducere a orașului în prima linie a luptei cu epidemia. Spitalul Municipal din Pașcani nu s-a aflat pe lista inițială a unităților medicale angajate în această bătălie. Nu a primit niciun fel de sprijin, în echipamente, medicamente și expertiză, din partea Ministerului Sănătății și nu are dotarea si resusele umane necesare.
Vreau să închei acest mesaj, cu speranța ca această inițiativă din partea DSP-ului să nu se concretizeze.