1.1 C
Paşcani
miercuri, februarie 5, 2025

Primarul Pascaniului amendat pentru neglijenţa juriştilor, în dosarul redevenţei la apă

Edilul municipiului Paşcani a fost amendat de judecătorii Tribunalului Iaşi într-un proces intentat de Asociaţia Judeţeană de Apă şi canalizare. Sancţiunea a fost dată la termenul din 17 mai, pe motiv ca juriştii administraţiei locale nu au prezentat documentele care au stat la baza adoptării Hotărârii Consiliului Local prin care consilierii au aprobat majorarea redevenţei la apa impusă operatorului ieşean la 1,8 mil de lei pe an. Primarul Dumitru Pantazi trebuie să achite câte 10% din salariul brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere până cand documente solicitate vor fi trimise instanţei de judecată.

procesTotodată judecătorii au respins cererea de suspendare a efectelor hotărârii în cauza formulată de ARSACIS şi au stabilit un nou termen de judecată pentru pe 7 iunie 2016.
Interesant este ca juriştii Primăriei nici măcar nu au fost prezenţi la proces deşi miza  este uriaşă. Printr-un comunicat Primăria Paşcani explica că documentele solicitate sunt deja publice şi era în interesul celor care au deschis procesul să le prezinte. Mai mult juriştii instituţiei se scuză că nu au respectat solicitarea judecătorilor dintro eroare cauzată de modificarea unor termene şi că documentele au fost deja transmise împreună cu o cerere de reexaminare.
„În dosarul civil nr. 2286/99/2016 în care Municipiul Paşcani, prin Consiliul Local al Municipiului Paşcani este chemat în judecată în contradictoriu cu Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă Canal Iaşi – ARSACIS, aflat pe rolul Tribunalului Iaşi Secţia ÎI Civilă Contencios Adminsitrativ şi Fiscal, instanţă de judecată a dispus la termenul din data de 17.05.2016 aplicarea unei amenzi în cuantum de 10% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere Primarului Municipiului Paşcani, conform Încheierii nr. 446/17.05.2016.
Instanţa a apreciat necomunicarea documentelor drept un refuz din partea părţii reclamate, însă consideram neîntemeiata această decizie întrucât documentele solicitate sunt aduse la cunoştinţa publică, fiind publicate pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului Paşcani odată cu anunţarea şedinţei ordinare din data de 30.06.2015, astfel ca reclamanta avea acces şi cunoştinţă despre acestea şi întrucât le considera utile pentru soluţionarea pe fond a cauzei cade în sarcina lor să depună orice înscris care să probeze cererea lor de chemare în judecată. De asemenea, necomunicarea pentru termenul din data de 17.05.2016 a documentaţiei solicitate nu este de natură a îngreuna judecata pe fond a cauzei, susţinut de faptul că noi, Municipiul Paşcani nu înţelegem să contestăm actele pe care Consiliul Local al Municipiului Paşcani le-a emis.
Facem cunoscut că în cauza 2688/99/2016 a fost formulată întâmpinare în termenul legal dispus de către instanţă fiind solicitată judecata chiar şi în lipsa potrivit prevederilor Codului de procedura civilă iar, faptul că documentaţia care a stat la baza emiterii Hotărârii Consiliului Local nr. 88/2015 a fost comunicata instanţei ulterior termenului din 17.05.2016 nu reprezintă un refuz de a ne conforma solicitării ci este o eroare cauzată şi de împrejurarea că termenul pentru formularea întâmpinării a fost redus de la 25 de zile la 10 zile.
Precizăm faptul că împotriva Încheierii nr. 446/17.05.2016 a fost formulată cerere de reexaminare prin care Municipiul Paşcani solicita să se revină asupra acesteia, în sensul anularii amenzii aplicate, odată cu cererea de reexaminare fiind comunicate către instanţă de judecată şi documentele solicitate.Cererea de reexaminare a Încheierii nr. 446/17.05.2016 a fost timbrata şi comunicata instanţei conform normelor de procedura civilă.”

Aşa cum era de aşteptat problema a stârnit reacţii şi în rândul adversarilor politici. Într-un comunicat de presă organizaţia PNL Paşcani îl acuză pe primar de neglijenţa şi că nu apară interesele cetăţenilor.
„Organizația Partidului Național Liberal din Pașcani este revoltată de modul în care Dumitru Pantazi, primarul municipiului și candidatul PSD pentru un nou mandat, neglijează interesele cetățenilor într-o chestiune de maximă importanță pentru municipiul nostru, precum și de atitudinea sfidătoare față de Justiție a acestuia. În litigiul dintre Asociația Regională a Serviciilor de Apă și Canal Iași (ARSACIS) și Municipiul Pașcani, care vizează delegarea serviciului de apă și canalizare către S.C. APAVITAL S.A., în ședința publică din 17.05.2016 de la Tribunalul Iași (dosarul nr.2286/99/2016), Primăria nu a fost reprezentată de niciun avocat care să apere interesele municipalității. Mai mult, în aceeași ședință primarul Dumitru Pantazi a fost amendat pentru că refuză să comunice documente solicitate de instanța de judecată. Cuantumul amenzii a fost stabilit la 10% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere, după cum arată soluția publicată pe Portalul Instanțelor de Judecată la adresa de internet http://portal.just.ro/99/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9900000000145142& id_inst=99. Precizăm că în dosarul menționat ARSACIS a solicitat suspendarea efectelor articolului 7 din HCL 88/2015, care impune operatorului de apă plată unei redevențe cel puțin la nivelul obligațiilor de plată ale municipiului în restituirea creditului B.E.I. (alineatul 1). S.C. APAVITAL S.A. ar trebui să plătească anual cu cel puțin 1 milion de lei mai mult decât o face în prezent, iar acești bani ar putea fi investiți în extinderea rețelei de apă și canalizare”
De cealaltă parte Dumitru Pantazi spune că nu are nici o vină şi că a făcut toate demersurile necesare pentru că Pascaniul să încaseze o redevenţă suficientă pentru acoperirea creditului de investiţii de la BEI.
„În legătură cu problemele apărute în procesul declanşat de asociaţia judeţeană ARSACIS pentru anularea hotărârii de majorare a redevenţei la apă fac următoarele precizări:
Nu eu ci secretarul şi juriştii Primăriei se ocupă de urmărirea proceselor şi reprezentarea intereselor administraţiei locale în instanţele de judecată. Nu am fost informat de acest termen, nu am interzis nimănui să îşi facă datoria în acest dosar. Instanţa m-a amendat pe mine ca reprezentant al autorităţii locale dar problema va fi rezolvată. A fost o omisiune, actele solicitate au fost deja trimise. Eu am făcut toate demersurile necesare pentru că Pascaniul să încaseze o redevenţă mai mare cu care să reuşim să achităm rata anuală la BEI. Toate documentele în acest sens sunt publice iar instanţă va hotărî dacă noi avem, sau nu, dreptate.” a spus edilul păşcănean.
Menţionăm că în momentul de fata redevenţa este achitata în funcţie de valoarea bunurilor de retur dar şi a cantităţii de apă vândute la Paşcani, formula aplicată la fel în tot judeţul. Consilierii locali au aprobat majorarea redevenţei la apa la 1,8 mil de lei, pentru acoperirea împrumutului, până în anul 2026 dar ARSACIS a cerut anularea hotărâri pe motiv că ar fi ilegală.

Recomandări