Primarul municipiului Pașcani, Marius Pintilie, refuză să își asume responsabilitatea că va finaliza până la sfârșitul lunii august 2026, termenul limită, toate contractele semnate cu finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Sunt 8 contracte de finanțare semnate în mare grabă în anii 2022 și 2023, unele dintre ele cu 0% sau aproape 0% grad de execuție. Asumarea răspunderii este solicitată chiar de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Adresa a fost trimisă pe data de 2 iulie a.c., iar răspunsul trebuie trimis până pe 4 iulie a.c., ora 12:00.
În același document se arată că, în lipsa asumării, se va considera că administrația locală nu poate finaliza proiectele până la termenul limită. În consecință, cel mai probabil vor înceta finanțările europene, iar sumele primite și cheltuite ar urma să fie returnate.
În cadrul declarației de asumare care ar trebui semnată de primarul Marius Pintilie, în calitate de reprezentant legal al UAT Pașcani, este trecută și o sancțiune financiară care ar putea duce la grave blocaje financiare ale Primăriei. Mai exact, în situația nefinalizării la termen a proiectelor, toate cheltuielile neeligibile necesare terminării lucrărilor, precum și pentru plata penalităților aferente impuse de Comisia Europeană, ar urma să fie suportate de la bugetul local.
Pentru a scăpa de responsabilitate, edilul municipiului a cerut ca legislativul local să își asume acest risc. În acest sens a convocat o ședință de îndată, vineri, 4 iulie, de la ora 08:45. La ședință vor participa și funcționarii care au gestionat aceste proiecte. În documentele suport nu sunt prezentate concret implicațiile financiare, ce sume au fost cheltuite și ce sume trebuie achitate pentru finalizarea lucrărilor. Până acum, situația dezastruoasă a fost ținută la secret, iar în numeroasele declarații publice edilul a spus că „se muncește”.
Proiecte și Gradul de Realizare
Iată lista proiectelor și stadiul actual al execuției acestora:
-
- Renovare energetică Colegiul CF Unirea Pașcani: grad de execuție – 82,56%; termen de finalizare – 07.12.2025;
- Actualizare Plan Urbanistic General: grad de execuție – 0,40%; termen de finalizare – 23.11.2025;
- Renovare energetică Școala Gimnazială Gâștești: grad de execuție – 0%; termen de finalizare – 14.12.2025.;
- Renovare energetică Liceul Teoretic Miron Costin: grad de execuție – 51%; termen de finalizare – 14.12.2025;
- Achiziția de autobuze electrice: grad de execuție – 76,50%; termen de finalizare 14.08.2025;
- Sistem de e-ticketing și ITS pentru transportul public din Pașcani: grad de execuție – 0%; termen de finalizare – 08.02.2026;
- Renovare Liceul Tehnologic Economic Nicolae Iorga Pașcani: grad de execuție – 30%; termen de finalizare – 09.08.2025;
-
Anvelopare bloc C38: grad de execuție – 0%; termen de finalizare – 06.03.2026.
Cine este responsabil?
În momentul de față, sunt 16 funcționari care au un spor salarial de până la 50% pentru gestionarea unuia sau mai multor proiecte de investiții din fonduri europene. Pentru plata sporului se alocă câte circa 100.000 lei lunar de la bugetul local. Pe lângă cei 16, mai beneficiază de sporul de 50% și primarul, viceprimarul și administratorul public.
De exemplu, edilul municipiului, Marius Pintilie, beneficiază de un spor de 7.848 lei pe lângă indemnizația de 15.698 lei. De asemenea, viceprimarul Claudiu Bodoască încasează un spor de 6.642 lei pe lângă indemnizația de 13.283 lei.
Menționăm că toate primăriile din țară care au în derulare proiecte prin PNRR au primit solicitarea asumării responsabilității. Până în prezent, în zonele Pașcani, Târgu Frumos și Hârlău, doar primarul municipiului Pașcani și-a declinat responsabilitatea și i-a chemat pe consilieri să rezolve această problemă.