4.2 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Primele manifestări din „Luna Culturii” la Pașcani. Vernisaj și slujba de pomenire a scriitorului Mihail Sadoveanu

Au început primele activități dedicate marelui scriitor Mihail Sadoveanu la împlinirea a 142 de ani de la nașterea sa. Casa de Cultură din Pașcani, care îi poartă numele, a început șirul manifestărilor din programul intitulat „Luna Culturii”. Pe 2 noiembrie, a avut loc un vernisaj în sala Arcadia a instituției.

Vineri, 4 noiembrie, la Biserica Sfinții Voievozi Mihail și Gavril din municipiu a avut loc o slujba de pomenire a scriitorului.

Manifestările vor continuă și în săptămânile care urmează.

Sâmbătă, 5 noiembrie, Galeria Arcadia va fi din nou plină de oameni. De la ora 10:30, va avea loc simpozionul dedicat prozatorului – „Valori etice în opera sadoveniana”.

Luni, 7 noiembrie, de la ora 17:00, pascanenii sunt invitați în sala de spectacole, unde va avea loc un „Concert lecție” susținut de Filarmonica de Stat George Enescu din Botoșani.

Spre sfârșitul lui noiembrie, mai exact, în perioada 19-26, va avea loc cea de-a VII-a ediție a festivalului pentru copii și tineret „Curcubeul Artelor”.

Luna culturii se va încheia pe dată de 28, când în sala de spectacole de la Casă de Cultură, de la ora 19:00, va avea loc o piesă de teatru susținut de actori din București.

Mihail Sadoveanu s-a născut pe 5 noiembrie 1880, în Pașcani și a fost fiul lui Alexandru Sadoveanu, fiu de țăran și mama Profira Ursache, fată de răzeși din Verșeni. A făcut școala primară la Pașcani, în 1887, iar profesorul său preferat, Dl. Busuioc, a fost cel care l-a inspirat să scrie colecția de povești „Domnul Trandafir”. Și-a petrecut vacanțele la Verșeni, la rudele mamei, acolo unde obișnuia să exploreze natură, să meargă la vânătoare și la pescuit.
A fost  scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic și a rămas în amintirea românilor în special datorită romanelor sale istorice și de aventuri. Opera lui este monumentală, cuprinzând în total peste o sută de volume.

Recomandări