Proiect inedit dar cu multe semne de intrebare pus in dezbatere publica de Primaria Pascani. Este vorba de un Regulament privind bugetarea participativa la nivelul municipiului, document care poate fi completat cu sugestii si opinii cu valoare de recomandare, pana pe data de 20 iunie a.c.
Mai exact administratia locala intentioneaza sa realizeze o serie de activitati publice sau investitii propuse de cetatenii municipiului, iar acestea sa fie stabilite in urma voturilor obtinute de la contribuabili. Procesul ar urma sa aiba loc in fiecare an, din august pana in octombrie si sa fie bugetate si implementate anul imediat urmator. Mai exact propunerile pot fi depuse in perioada 15 august- 15 septembrie, analizarea lor va fi facuta de o comisie a Primariei pana la sfarsitul lunii septembrie, afisarea proiectelor eligibile va fi facuta de pe 3 pana pe 10 octombrie iar votul proiectelor pana pe 21 octombrie.
Pot participa cu propuneri si la vot doar cei care au varsta minima de 18 ani si sunt inscrisi pe platforma electronica a Primariei, iar proiectele trebuie sa aiba ca tematica infrastructura stradala, amanajarea spatiilor verzi si a locurilor de joaca, infrastructura sociala, culturala educationala si de sanatate precum si smart city.
Propunerile de finantare pot fi facute doar pe baza unui formular in care trebuie trecute informatii pe care cetatenii nu au de unde sa le aiba. Pe langa descrierea proiectului in maxim 1000 de cuvinte sunt necesare informatii despre durata de implemntare, bugetul investitiei, devize estimative, schite si planuri suport.
De asemenea propunerile trebuie sa corespunda unui obiectiv de interes local, pe domeniul public, care sa poata fi bugetat de Primarie si sa nu genereze costuri suplimentare dupa implementate.
In alte localitati din tara participarea cetatenilor la realizarea unor investitii publice a fost facuta dupa reguli mult mai ai clare. Proiectele de investitii erau propuse de administratia locala si supuse votului cetatenilor prin intermediul unei platforme elecronice, iar bugetarea si ordinea implementarii era facuta in functie de punctajul obtinut. Lista putea fi completata si cu propuneri din partea contribuabililor, dar fara ca acestia sa fie obligati sa depuna o cerere su detalii tehnice si financiare. De asemenea pentru fiecare investitie aflata in derulare era afisat numele si nurarul de telefon al managerului de proiect precum si stadiul de realizare.
Mentionam ca proiectul de regulament ar urma sa fie supus aprobarii Cosniliului Local, cel mai probabil in sedinta de la sfarsitul acestei luni.