Comisia de anchetă din Franța privind efectele psihologice ale TikTok asupra minorilor și-a încheiat audierile: algoritmul, privarea copiilor de somn și amplificarea stărilor de rău sunt parte din impactul negativ al aplicației. Se mai adaugă și că platforma refuză să își asume o responsabilitate, avertizează deputații. Raportul final va fi publicat în septembrie, scrie Le Monde.
Comisia de anchetă parlamentară din Franța privind efectele TikTok asupra minorilor a ajuns la finalul celor trei luni de audieri, în cadrul unei anchete declanșate în martie după ce o consultare publică a strâns 30.000 de răspunsuri și peste 150 de experți au fost audiați.
Deputata Laure Miller a declarat că există „efecte psihologice incontestabile asupra celor mai tineri”, subliniind că „nu putem, sub pretextul că unii tineri pot avea recul asupra aplicației, să sacrificăm o parte dintre copiii noștri care pot suferi un impact extrem de nociv de pe urma TikTok”. Potrivit președintelui comisiei, Arthur Delaporte, aplicația acționează ca un „catalizator al stărilor de rău” prin „eficiența algoritmului” care contribuie la „privarea de somn”, potrivit sursei citate.
- Deși deputații recunosc că TikTok poate răspunde „unor nevoi de socializare ale tinerilor” și poate fi un spațiu de creativitate și informare, Miller a avertizat că aceste beneficii sunt „o picătură de apă”, iar „faptul că există conținut pozitiv nu legitimează existența conținutului negativ”, în contextul în care „algoritmul promovează radicalitatea și negativul”.