Probleme cu apa potabilă în comuna Ruginoasa. Unii localnici reclamă faptul că nivelul apei din fântâni a scăzut foarte mult iar o investiție privind aductiunea cu apă întârzie să fie pusă în funcțiune, deși este finalizată de câteva luni bune. Este vorba despre o lucrare în valoare de aproape opt milioane de lei, cu bani de la guvern, prin care a fost înființată rețea de apă potabilă în comuna Ruginoasa, satele Dumbrăvița și Rediu.
Au fost amenajate două puțuri de mare adâncime, la circa 230 de metri în pământ, de unde este captată apă de izvor. Primarul comunei, Dănuț Nechifor, a precizat că s-a întârziat punerea în funcțiune, deoarece s-a așteptat un aviz de la DELGAZ GRID pentru racordarea unei pompe la energie electrică, document obținut cu multe insistențe, abia zilele trecute.
În perioada următoare se vor face demersurile necesare pentru introducerea în domeniul public a valorii investiției și predarea către APAVITAL Iași a noii rețele de apă.
Apoi, localnicii se vor putea branșa la rețeaua publică. Primarul spune că tot acest parcurs ar dura câteva săptămâni. În total, ar fi circa 1.800 de gospodării care vor avea apă curentă.
Oamenii se mai plâng și de faptul că unul dintre motivele pentru care nivelul apei din fântâni a scăzut ar fi chiar cele două puțuri amenajate pentru înființarea noii rețele de aducțiune. Edilul însă, crede că acest argument nu este adevărat.
De precizat este faptul că țara noastră se confruntă cu o seceta ce persistă de câțiva ani de zile. Printre cele mai afectate regiuni se află și Moldova. În mai multe localități din județul Iași, precum Deleni, Belcesti, Focuri sau Gropnița, operatorul ieșean APAVITAL furnizează în acest lună apă după un anumit program. S-a ajuns la această soluție din cauza creșterii consumului de apă care epuizează cu rapiditate resursele din rezervoarele de înmagazinare, fiind necesară refacerea periodică a acestora.
ApaVital reamintește utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcţionarea capacităţilor de pompare în regim normal.