Apa si canalizare wireless, nu se poate!”. Este răspunsul favorit al edilului pascanean atunci când încerca sa explice cetățenilor ca acolo unde se fac investiții pentru extinderea rețelelor de utilități apar, in mod inevitabil, si probleme.
Un exemplu in acest sens este starea drumurilor din suburbia Gastesti, mai ales a străzilor neasfaltate. Au fost săpate șanțuri pentru conductele de apa apoi au fost acoperite cu pământ si prundiș. In urma recentelor precipitații au devenit impracticabile, pline de gropi cu nămol. Mai mult, unele cai de acces spre locuințe au rămas acoperite in urma lucrărilor. Disperați ca nu pot ieși din curte si pentru ca au rămas cu mașinile blocate oamenii au cerut ajutorul Primăriei. De asemenea au blocat utilajele constructorului pentru a reface străzile ca sa poată fi folosite.
Edilul municipiului a fost de câteva ori la fata locului. El a cerut constructorului sa deblocheze căile de acces si sa facă lucrările necesare pentru a se putea circula pe străzile cu probleme.
De celalta parte reprezentanții firmei de construcții spun ca lucrările sunt in derulare si ca deocamdată nu pot fi refăcute drumurile deoarece urmează alte săpături pentru canalizare si branșamente. De asemenea acolo unde au fost acoperite șanțurile lucrarile de tasare se fac gradual si in timp pentru a nu se fisura conductele.
Subiectul a fost dezbătut pe larg si in cadrul conferinței săptămânale de presa. Primarul Marius Pintilie a precizat ca ar urma sa i-a măsuri si chiar sa aplice amenzi împotriva operatorului de apa sau a societății de construcții daca nu vor fi refăcute imediat drumurile pentru a fi mulțumiți cetățenii.
De asemenea primarul a solicitat ca si trotuarele sa fie refăcute integral acolo unde au fost afectate de lucrări in proporție de peste 50%.
Edilul pascanean a spus ca nu știe daca astfel de lucrări sunt prevăzute in contract si daca vor fi costuri suplimentare. El a recunoscut ca nu a citit si nu cunoaște prevederile contractuale, deși a semnat acest document.
De cealaltă parte reprezentanții Apa Vital susțin ca in urma sesizărilor cetățenilor au fost făcute interventiile necesare si ca astfel de lucrări sunt prevăzute in contract. In ceea ce privește solicitările primarului de a fi refăcute in totalitate trotuarele care sunt afectate in proporție de peste 50% ApaVital susține ca obligația este de a fi aduse la starea dinaintea începerii lucrărilor, aici doar pe porțiunile afectate.
Operatorul ieșean mai atrage atenția ca pot fi făcute cheltuieli neprevăzute dar in valoare de maxim 10% din valoarea investiției si numai pentru atingerea obiectivelor contractuale>
„În ce privește existența unor deficiențe pe parcursul desfășurării lucrărilor, ori de câte ori cetățenii din zonele afectate ori reprezentanții autorităților publice locale s-au adresat APAVITAL sau reprezentanților EPTISA (consultantul care are sarcina supravegherii modului de realizare a lucrărilor), prezentând eventuale disfuncțiuni ori neconformități în ce privește modul de realizarea a lucrărilor, sesizările au fost verificate pe teren și s-au luat măsurile necesare, funcție de constările realizate, mergându-se până la solicitarea refacerii anumitor lucrări de către antreprenor, astfel încât rezultatele să se încadreze în parametrii prevăzuți în contract.
În ce privește refacerea trotuarelor afectate de intervenția constructorului, conform contractului de execuție, la finalizarea lucrărilor toate zonele afectate, indiferent că sunt trotuare, spații verzi ori suprafețe asfaltate, trebuie readuse la stadiul anterior demarării lucrărilor.
În ce privește sumele alocate pentru eventualele cheltuielile neprevăzute, acestea sunt în valoare de 10% din valoarea integrală a proiectului și pot fi cheltuite în mod justificat, pentru atingerea obiectivelor contractuale prevăzute în Contractul de finanțare.”