Problemele mediului înconjurător dezbătute de catre 5 elevi din Pașcani, în Macedonia. Proiectul s-a desfasurat pe parcursul a 7 zile unde au participat grupuri de elevi din Marea Britanie, Macedonia, Turcia, Albania Kosovo şi Bosnia Şi Herţegovina. Programul a fost bine structurat si a constat in numerose activitati educative.
In perioada 14 – 21 mai un grup de 5 elevi ai Colegiului National „Mihail Sadoveanu” a participat la un proiect de schimb de experienţă în Macedonia cu denumirea „Sustainable Rebuilding in Europe” care a avut ca temă conştientizarea tinerilor cu privire la ecologie şi problemele de mediu cu care se confruntă societatea Europeană modernă precum şi găsirea de soluţii pentru problemele de această natură.
Participarea celor 5 tineri la acest proiect s-a realizat prin colaborarea doamnei Director Dimitriu Carmen cu organizaţia non guvernamentală „Support for Youth Development”, proiectul fiind realizat și finanțat de către TINACT/YOUTH IN ACTION, prin intermediul celor două agenții naționale, deci, cu finanțare europeană.
Proiectul s-a desfăşurat în Kruşevo, o localitate situată la 1500 de metri altitudine în munţii Macedoniei.
Timp de 7 zile Hărăţu Ioana, Cîtiea Bianca, Buzatu Daniela, Şerban Emanuel, Pîrlea Andrei şi Harhată Oana (liderul de grup) au locuit şi au participat la activităţile programate în incinta pensiunii „Vila la Kola”. Alături de ei au participat alte 6 grupuri de tineri din Marea Britanie, Macedonia, Turcia, Albania Kosovo şi Bosnia Şi Herţegovina.
Activităţile educative desfăşurate au fost de natură non formală, tinerii având ocazia de a discuta şi colabora în permanenţă cu membrii celorlalte grupuri participante. Printre aceste activităţi se numără o plimbare prin pădure cu scopul de a realiza tablouri artistice folosind obiecte din natură, colectarea de alimente şi îmbrăcăminte pentru sinistraţii din Bosnia şi un atelier de creaţie pentru crearea de obiecte decorative din obiecte reciclabile; obiecte care au fost dăruite locuitorilor din Krusevo.
Programul destul de strict a fost foarte bine structurat astfel încât toţi participanţii au plecat spre casă cu un bagaj bogat de cunoştinţe, o experienţă foarte frumoasă şi cu lacrimi în ochi la despărţirea de ceilalţi participanţi.