Producătorii păstrează prețurile printr-o iluzie. Cumpărătorii cred că dau aceiași bani pe același produs. De fapt, plătesc pentru cantități mai mici. Este o metodă folosită în toată lumea, în perioadele lungi cu inflație. În alte țări – în Franța, de exemplu – producătorii sunt obligați să scrie pe etichete, vizibil, că au scăzut gramajul.
Românii au observat din ce în ce mai des un fenomen care le dă bătăi de cap de mult timp străinilor și anume scăderea gramajului mai multor produse. Prețul, însă, rămâne la fel. Sau e chiar mai mare. O simplă căutare în cataloagele online ale supermarketurilor arată că transformarea există și în magazinele din România. Spre exemplu, sunt napolitane care nu se mai vând la cantitatea de 180 de grame, ci la 160, iar cașcavalul are mai puțin cu 10 grame decât în anii trecuți.
Bărbat: La foarte multe produse, nu pot să faci o listă, sunt foarte multe începând de la panificație până la tot ce vreți. Nu mi se pare corect și nu numai la gramaj, e vorba și de bani pentru că la produse vinzi un lucru cu un preț sau îl iei cu un preț și mai pui adaos 10 procente, 15, dar sunt altele care au 100% procente. După revolte ale consumatorilor, în străinătate s-au luat măsuri împotriva mecanismului de shrinkflation. Producătorii sunt obligați să specifice pe etichetă că produsul lor s-a micșorat.