Şcoli cu promovabilitate mare şi cu rezultate de excepţie se găsesc şi la ţară, unde, în ciuda lefurilor mici şi a condiţiilor diferite cu cele din oraş, există profesori care fac pregătire gratuită cu elevii după ore, dar şi în zilele lor libere. Aici, munca lor din anul şcolar 2015-2016 s-a văzut cel mai bine la examenul de sfârşit de clasa a VIII-a. Pe baza rezultatelor elevilor şi a numărului de candidaţi cu note peste 9 la evaluarea naţională la cele două discipline, matematică şi română, am realizat un inedit „top al dascălilor de la ţară“.
Laura Pintilie: „Am folosit şi metode participative“
Tot pe locul I se află şi profesoara de limba română Laura Pintilie, din Tătăruşi, care are tot 9 copii care au obţinut note peste 9 la disciplina dumneaei.
„Să ştiţi că am şi 8 copii care au obţinut note peste 8. Din partea profesorilor de la şcolile de la ţară este o muncă asiduă. Asta pentru că aici elevii nu sunt selectaţi de la începutul ciclului de studiu, cum sunt la şcolile de la oraş. Plus că, la ţară, profesorii se lovesc şi de starea materială precară a elevilor, şi care sunt adesea puşi la treburi gospodăreşti acasă, şi nu au timp suficient pentru studiu, dar şi de lipsa surselor de informare. Profesorii din mediul rural trebuie să dea dovadă de multă răbdare, de o atitudine pozitivă faţă de elevi şi părinţi. Am avut an de an rezultate asemănătoare, am avut promovabilitate aproape de 100%; anul acesta, un singur copil a căzut la română. Dar au fost mai buni acum pentru că am avut un grup de olimpici care au venit mereu acasă cu rezultate bune de la olimpiadele la care au participat“, mărturiseşte Laura Pintilie.
Ne mai spune că la fiecare sfârşit de săptămână a făcut pregătire cu copiii mai puţini buni, pentru a-i ajuta să obţină o notă cât mai mare la examen. Laura Pintilie mai mărturiseşte că notele justifică munca sa, şi că a folosit metode tradiţionale în predare, dar şi metode mai noi.
„Am folosit şi metode activ-participative, care sunt la modă acum în activitatea didactică, cred că îmbin exigenţa cu obiectivitatea şi o relaţie deschisă faţă de elevi şi am aşteptări mari deoarece investesc timp şi suflet în pregătirea lor“, adaugă dascălul din Tătăruşi.
Luiza Munteanu: „Sincer, mă aşteptam la mai mult“
Pe locul V în topul profesorilor de la ţară se află tot un dascăl care predă matematica: Luiza Munteanu, de la Tătăruşi. Patru dintre elevii dânsei au obţinut note peste 9 la disciplina ei, din care doi elevi chiar nota 10. Aceasta nu a putut fi contactată, pentru un punct de vedere.
Tot pe locul V se află şi profesorul de matematică de la Şcoala Ruşi, comuna Belceşti, cu patru note peste 9 la matematică, dintre care şi un 10. Profesoara Mirela Şchiopu predă la şcoala din Ruşi de şase ani, iar din 2007 este în învăţământ. Dascălul mărturiseşte că se aştepta la mai multe note peste 9, însă, chiar şi-aşa, e mulţumită de rezultate.
„Munca e pe parcursul celor patru ani de zile, e o muncă continuă, cu ore suplimentare… Programa este destul de încărcată la matematică, iar elevii nu au cum să acopere totul în cele patru ore de la şcoală. Cei patru copii care au luat peste 9 la matematică au rezultate şi la diferite concursuri la care au participat. Sincer, mă aşteptam la mai multe note peste 9! Este o muncă de echipă, a fost şi sprijinul învăţătorilor, care i-au format, şi care sunt nişte dascăli deosebiţi. Copiii sunt muncitori, au venit la pregătirea suplimentară pe care o făceam în cursul săptămânii. De regulă, încep pregătirea progresiv, cam de pe 20 octombrie“, spune profesoara de matematică.
Reamintim că, la Şcoala Ruşi din comuna Belceşti, patru elevi au obţinut media generală la evaluare peste 9; la şcoala din Tătăruşi, şase elevi au obţinut această performanţă, iar la şcoala din Tomeşti, opt elevi au obţinut media peste 9, dintre care o elevă a obţinut media 10.00, luând 10 la ambele teze, română şi matematică.
Continuarea pe Ziarul de Iasi