1 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 28, 2024

Proiect: Apa de la robinet gratuita in restaurante

Restaurantele ar putea fi obligate să le dea gratis clienților apă de la robinet, o măsură care se va aplica şi instituţiilor publice, dar şi firmelor private, potrivit unui proiect de lege aflat în Parlament, prin care se doreşte reducerea consumului de apă îmbuteliată, care ar fi una din sursele principale pentru deşeurile din plastic. Iniţiatorii susţin că vor să vină în întâmpinarea nevoilor populaţiei, pentru a obliga autorităţile, dar şi agenţii economici să ofere servicii capabile să recapete încrederea românilor în calitatea apei potabile şi să reducă astfel cantitatea de deşeuri adunată în urma consumului de apă îmbuteliată.
Circa 93% din apa îmbuteliată conţine particule din plastic, potrivit unui studiu al Universităţii de stat din New York, publicat în 2018. Din cele 259 de sticle analizate, doar 17 nu conţineau plastic. Fiecare litru avea, în medie, 10 particule de grosimea unui fir de păr de propilen, folosit la fabricarea capacului. Concluzia studiului este că apa îmbuteliată conţine de două ori mai mult plastic decât apa de la robinet. Pe de altă parte, şi depozitarea baxurilor cu apă în soare determină supraîncălzirea PET-urilor, fapt ce duce la eliberarea compuşilor chimici în apă.
O altă substanţă nocivă prezentă în recipientele din plastic este bisfenol A – BPA. Ajuns prin apă în organismul uman, poate creşte riscul de malformaţii la bebeluşi, declanşează pubertatea precoce şi obezitatea la copii şi duce la apariţia mai multor forme de cancer.
În lume, în prezent, doar 16% din PET-uri se reciclează, restul de 84% rămân în natură şi se degradează în circa 500 de ani, însă nu complet, deoarece tereftalatul de polietilenă rămâne în sol.

 

SursaȘ Apavital

Recomandări