0.4 C
Paşcani
marți, decembrie 24, 2024

Proiect de Regulament, atentat la liberatea presei. Jurnaliștii care nu scriu cum vrea primarul Pintilie, nu vor fi acreditați -DOC

Jurnalistii care nu prezinta informatiile exact asa cum au fost ele furnizate de reprezentantii Primariei si care indraznesc sa prezinte tendentios, jignitor sau fals activitatile administratiei locale nu vor mai fi primiti la sedintele, conferintele de presa sau alte activitati publice organizate de primar sau Consiliul Local.

Asta deoarece nu vor fi acreditati sau le va fi retrasa acreditarea de presa. De asemenea reprezentantii mass -mediei locale nu mai au voie sa faca fotografii fara acordul persoanelor in cauza si nici sa filmeze sedintele Consiliului Local, fara un acord prealabil, dar înregistrările ședințelor vor putea fi difuzate de televiziunile locale.

Noile masuri sunt prevazute intr-un proiect de hotarare initiat chiar de primarul Marius Pintilie, in vederea aprobarii unui nou regulament pentru acreditarea jurnalistilor. Documentul a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Primariei iar cei interesati pot trimite propuneri sau comentarii pana pe data de 20 octombrie a.c. si urmeaza sa fie supus aprobarii legislativului local, cel mai probabil in sedinta de la sfarsitul acestei luni.

Proiectul de regulament a fost intocmit dupa ce in conferintele de presa, atat primarul Pintilie cat si adminsitratorul public au fost intrebati, in mod repetat, de reporterul BIT TV daca au luat masurile legale impotriva firmei edilului care a ocupat abuziv si fara contract mai multe suprafete de teren din domeniul public si le foloseste fara plata.

In acelasi proiect de regulament sunt prevazute si o serie de conditii pentru obtinerea acreditarilor. Pe langa cererea din partea institutiei de presa, jurnalistii trebuie sa prezinte si dovada ca sunt salariatii unei institutii de presa precum si un CV, ca la angajare.
Cerintele si conditiile impuse pentru acreditarea jurnalistilor exced prevederilor legale cuprinse in Legea 544 din 2001 iar BIT TV a trimis o atentionare in acest sens.

Chiar daca in document se arata ca “ acordarea acreditarii nu atrage controlul Primariei Municipiului Pascani asupra materialelor sau stirilor publicate”, din articolele 4 si 9 ale regulamentului se intelege ca administratia locala va verifica stirile publicate si ii va sanctiona pe jurnalistii care nu prezinta informatiile asa cum au fost furnizate de edili sau pe cei ar prezenta tendentios , jiginitor sau fals activitatea Primariei.
De asemenea, la conditiile de acreditare, pe langa cererea si datele de identificare trimise de institutiile de presa au fost adaugate si alte cerinte, dovada unui raport de munca si un CV, desi conform art. 3 din Legea 544/2001: “participarea ziariștilor la activitățile autorităților sau instituțiilor publice nu va putea fi limitată ori restricționată prin reglementări interne ce exced textului Legii nr. 544/2001”.

Privitor la aceste conditii primarul Marius Pintilie a precizat in referatul de specialitate ca “se impune adoptarea unui regulament care sa creeze cadrul necesar bunei desfasurari a relatiilor autoritate publica – presa astfel incat cetatenii sa fie corect informati cu privire la activitatea desfasurata la nivelul autoritatii publice locale”.

Regulamentul din 2004, in vigoare si fără condiții privind știrile publicate

Majoritatea institutiilor publice din tara nu au adoptat un regulament pentru relatia cu presa. Acreditarea jurnalistilor se face conform Legii 544/2001 in baza unei cereri trimisa de redactiile ziarulelor sau posturilor de radio sau televiziune, a legitimatiei de serviciu si cartii de indentitate. Solicitarile Primariei Pascani privind acreditarea jurnalistilor in functie de stirile difuzate/publicate este fara precedent si reprezinta un atentat la libertatea presei.

De asemenea Primaria este o institutie publica la fel ca si evenimentele si sedintele care se desfasoara acolo, iar la ele pot participa cetatenii.

In Romania nu a fost aprobata o lege a presei, iar codurile deontologice si rezolutiile europene in materie sunt cu titlu de recomandare. Mai mult, activitatea radiourilor si televiziunilor este reglementata si verificata de CNA, nu de Primarii, iar cei care se simt calomniati pot face sesizari sau obtine despagubiri in instantele civile.

Mentionam ca la Primaria Pascani a mai fost aprobat un regulament de acreditare a ziaristilor, in octombrie 2004, document care este inca in vigoare dar despre care nu se face referire in noul proiect de hotarare.

Masura a fost luata la solicitarea fostului primar Neculai Ratoi in urma articolelor critice publicate de ziarul Orizont, dar fara nici o conditie privind continutul stirilor publicate. Conform documentului, redactorii editurilor nu puteau fi acreditati permanent, in contextul in care ziarul era tiparit de Editura Moldopress.

BIT TV – Recomandari Regulament acreditare jurnalisti, Primaria Pascani by orizontul pascani on Scribd

Proiect HCL Aprobare Regulament Acreditare Reprezentanti Mass-media by orizontul pascani on Scribd

Recomandări