0.3 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Proiect de ucenicie, la Colegiul Mihail Sadoveanu Pascani

Proiectul educațional de orientare școlară și profesională a tânărului absolvent de liceu “ Ucenicul “ a ajuns la a XI a ediție.

Inițiat și coordonat de prof. Șerban Genoveva acest proiect a fost lansat în anul 2008 când un grup de 9 elevi voluntari au facut ucenicia în cadrul Spitalului Municipal Pașcani.

An de an s-au încheiat parteneriate între Colegiul Mihail Sadoveanu Pașcani- școala care a implementat proiectul și instituțiile partenere, cea mai constanta fiind Spitalul Municipal Pașcani, drept pentru care aducem mulțumiri deosebite Domnului Manager al spitalului dr. Pânzaru Costică.

De 11 ani, la începutul vacanței de vară elevi de clasa a XI a viitori elevi de clasa a XII a de la Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani aleg să își petreacă o lună de zile din  timpul lor liber într-un mod constructiv și în folosul celor ce sunt în suferiță, printr-un program de voluntariat- în cadrul proiectului Ucenicul la Spitalul Municipal Pașcani.

Scopul acestui proiect este promovarea și identificarea abilităților, aptitudinilor practice pe care le pot dobândi elevii în urma parcurgerii stagiului de voluntariat.

În acest an s-au inscris în proiectul Ucenicul  30 de elevi de la clasele  a XI a profil știinte ale naturii ( clasele a XI E, F, G)  de la Colegiul Național M. Sadoveanu Pașcani, care vor face un stagiu de voluntariat în cadrul Spitalului Municipal Pașcani începand din 18  iunie până pe 13  iulie 2018.

Elevii au fost împărtiți pe grupe și au un contract de voluntariat de 4-6 ore pe zi.

Prin participarea la un astfel de proiect se are în vedere:

–          formarea continuă a viitorului absolvent

–          optimizarea procesului de orientare școlară și profesională, prin cunoașterea meseriei direct la locul de muncă

–          promovarea activităților de voluntariat în formarea tânărului absolvent

–          conștientizarea abilităților și aptitudinilor ce va trebui sa le dobandească tânărul spre a profesia, meseria aleasă.

Încă de la lansarea acestui proiect în rândul elevilor noștri, a avut un real succes, an de an am avut mai mulți voluntari înscriși care au facut stagiu în cadrul acestui program. A fost și este un lucru benefic pentru ei  și-au dat cu adevarat seama dacă pot sau nu, să urmeze o cariera în domeniul medical, tehnic sau militar după ce și-au facut stagiul de ucenic.

Proiectul „Ucenicul” din cadrul spitalului Municipal Paşcani mă va ajuta să îmi definesc alegerea pentru viitor. Fiecare elev în clasa a XI-a trebuie să ştie pe ce drum o va lua. Acest proiect ne prezintă viaţa de spital altfel decât o vedem noi dinafară clădirii. Suntem obişnuiţi să mergem acolo unde ni se spune, pentru ca se câştigă bine. Totuşi, ce ne place? Facem asta cu placere? Suntem gata sa ne asumăm responsabilitatea unor vieţi? Viaţa de medic nu este uşoară, şi tocmai de aceea eu m-am înscris in acest proiect, ca sa imi pot da seama ce fel de drum imi doresc să parcurg. Sunt nerabdatoare sa intru in contat cu pacienţii şi să văd dacă acolo este lumea mea. ( Demetra Ursu elevă în clasa a XI a E Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani)

Consider ca oportunitatea de a participa in proiectul ”Ucenicul” imi va contura o opinie clara despre ceea ce implica cariera de medic pe care doresc sa o urmez,de asemenea voi avea ocazia sa vad cum sunt puse in practica cateva din cunostintele pe care le-am acumulat pana acum referitoare la domeniul medical. ( Nistor Livia elevă în clasa a XI a G Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani)

Începerea anilor de liceu a concretizat înăuntrul meu un puternic sentiment de nesiguranță, de bulversare, legat de drumul pe care ar fi trebuit să pășesc mai departe; nu am crezut niciodată că aș avea vreo afinitate pentru Medicină. Încetul cu încetul, lucrurile au început să prindă contur, iar eu am dezvoltat (și dezvolt în continuare) o puternică pasiune pentru acest domeniu. Tocmai de aceea, proiectul „Ucenicul” este pentru mine cel mai important prim-pas în formarea carierei mele de medic, în a-mi demonstra, în primul rând mie însămi, că pot răspunde cu brio acestei provocări. Vreau ca proiectul din această vară să mă convingă că alegerea mea este cea corectă și să-mi îmbunătățească tot mai mult abilitățile de a lucra, atât singură, cât și alături de colegii mei, având un singur scop: acela de a crea o lume mai bună. ( Ilinca Berenghia elevă în clasa a XI a E Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani).

Recomandări