1.6 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Proiect ERASMUS, la Scoala Gimnaziala Gastesti

În perioada 18.03.2018-23.03.2018, patru elevi însoțiți de doi profesori de la Școala Gimnazială Gîștești au participat la prima mobilitate cu elevi – activități de predare/învățare/ formare (a doua întâlnire) din cadrul proiectului de parteneriat strategic ”Do you speak culture? – Appreciate diversity to integrate culturally diverse students” (Programul Erasmus +) în Italia, Sicilia. Gazdă a fost Istituto Comprensivo Statale Giovanni Verga, Canicattini Bagni, Sicilia, ITALIA. În perioada 16.10.2017 – 18.10.2017 a avut loc prima întâlnire internațională (reuniunea pregătitoare) în România, la Școala Gimnazială Gîștești, la care au participat profesori din țările partenere în proiect și membrii echipei de proiect de la Școala Gimnazială Gîștești.

 

Proiectul se derulează în perioada 1.09.2017-31.08.2019, iar Școala Gimnazială Gîștești are ca parteneri Osnovna Sola Gustava Siliha Velenje, Velenje, SLOVENIA (coordonator), Istituto Comprensivo Statale Giovanni Verga, Canicattini Bagni, Sicilia, ITALIA, Wolstanton High School, Newcastle-under-Lyme, UK, Collège La Rochefoucauld. La Ferté-sous-Jouarre, FRANȚA.

Proiectul are ca scop explorarea principiilor care stau la baza egalității de șanse și incluziunii, încercând să ofere sfaturi concrete și exemple de bune practici despre colaborarea în vederea unei educații incluzive, care să îi familiarizeze pe elevi și profesori cu diferite stiluri de învățare și predare.

Pe tot parcursul perioadei petrecute în Italia, elevii din țările partenere au locuit la familii, au participat la ore, alături de elevii școlii gazdă, au lucrat împreună, au vizitat locuri încărcate de istorie, au cântat și au dansat în cadrul manifestării ”Erasmus got talent”.

Elevii au asistat și la ore, împreună cu colegii lor italieni. Școala din Canicattini Bagni are foarte mulți elevi migranți, din România, Egipt, Arabia Saudită, Coasta de Fildeș, Ghana, Camerun etc. Elevii oaspeți au experimentat la ore ceea ce simte un migrant care vine să învețe la o școală străină și nu știe limba, are dificultăți de adaptare. Această inedită experiență i-a învățat ce înseamnă toleranța, cât de greu se realizează incluziunea într-o nouă societate și cât de important este să îi înțelegem pe ceilalți, indiferent de culoarea pielii sau de limba vorbită. Elevii, însoțiți de profesori, au făcut și vizite în locuri încărcate de istorie (Siracuza, orașul baroc Noto, Taormina), unde au putut vedea vestigii ale trecutului (teatre grecești, situri arheologice), având astfel ocazia să învețe istoria pe viu.

 

Recomandări