“În perioada 2-12 iulie, 5 elevi ai Colegiului Național ‘Mihail Sadoveanu’ – Sabina Savinescu,Roxana Mandache,Eusebiu Dediu,Alexandra Bartic,Calin Mărgineanu , insoțiți de prof. Roxana Atudorei, au participat la proiectul Back to reality care a avut loc în Mala Moravka,Cehia, in cadrul YOUTH IN ACTION. Proiectul a avut ca scop conștientizarea și educarea tinerilor privind problemele cu care se confruntă adolescenții (folosirea excesivă a internetului,consumul de substanțe interzise/alcool,stimă scăzută de sine,etc..).Pe parcursul celor 10 zile, participanții au fost implicati în activități dinamice, extrem de interesante care au dus nu numai la schimburi de opinii, experiențe ci și la legarea unor prietenii, cunoașterea mai profundă a altor culturi,obiceiuri. În plus, comunicarea numai în limba engleză pe parcursul celor 10 zile le-a oferit elevilor posibilitatea de a-și îmbunătăți considerabil cunostințele de limbă.
Savinescu Sabina-Ruxandra:
‘Proiectele internationale mereu m-au atras si m-au facut sa imi depasesc limitele. Trecand cu vederea oboseala acumulata in timpul calatoriei pana in Cehia si inapoi, experienta a fost una nemaipomenita. In primul rand, am avut foarte multe de invatat din acest proiect. Am trecut peste aparente, a fost un prilej excelent sa imi exersez abilitatile de a comunica in limba engleza, de a socializa si lucra in echipa. Aceasta experienta a fost dovada vie ca educatia nu se face numai in scoala, ci si prin metode informale si nonformale. Am invatat ce inseamna sa fii cetatean activ, cum pot ajuta comunitatea si cum pot promova mai bine diverse ONG-uri si evenimente. Personal, consider ca pe viitor aceasta experienta imi va fi foarte folositoare.
In al doilea rand, conditiile de trai si lucru au fost mai mult decat decente. Grupul, de asemenea, a fost bine ales si am reusit sa ne indeplinim toate sarcinile. Liderul de grup, doamna profesor Atudorei, a fost profund implicata si ne-a ajutat foarte mult, incurajandu-ne si explicandu-ne cand observa ca nu suntem siguri de ce ni se cere. Mai mult, si organizatorii proiectului au fost foarte seriosi si implicati. Am participat la foarte multe activitati care ne-au pus la incercare abilitatile si imaginatia, spiritul organizatoric, calitatile de lider si abilitatea de a lucra in echipa. Asadar, munca lor se poate observa in noi, prin cunostintele pe care le-am acumulat.Concluzionand, recomand cu toata increderea si caldura acest tip de proiecte, atat pentru experienta, cat si pentru a vedea si cunoaste culturi si locuri noi. Sper ca elevii din colegiul nostru sa devina din ce in ce mai receptivi si proiectele sa se inmulteasca.’
Eusebiu Dediu:
‚Multi dintre voi si-au pus intrebarea daca merita sa mergi sau nu intr-un astfel de proiect? Ei bine, raspunsul este DA! Experienta pe care o vei dobandi dupa participarea intr-un astfel de proiect e uimitoare, iar bagajul de cunostinte pe care il vei castiga nu e mai prejos. Inca de la inceputul proiectului am fost incurajati sa comunicam cu cei din celelalte tari, sa ne exprimam opinia fara a ne fi frica ca cineva va rade de noi, si mai ales sa ne respectam intre noi. Fiecare activitate si-a atins scopul ei, iar cu cat participam la mai multe activitati, cu atat eram mai uniti intre noi. Nu am avut niciun fel de problema cu ceilalti oameni, iar timpul a zburat atat de repede , incat nici nu am simtit cand au trecut cele 10 zile.
Cand intalnesti oameni minunati, lideri minunati, si cand totul este extrem de bine organizat, simti ca totul este un vis frumos, din care nu ai vrea sa te mai trezesti, si din care, atunci cand se termina, te alegi cu un lucru important: noi prieteni.’
Calin Margineanu
‚Proiectul “Back to reality” a fost o nouatate pentru mine, fiind primul meu proiect de acest gen. Organizatia care a implementat proiectul a fost bine organizata, respectand un program stabilit si informand din timp de micile schimbari asupra sa, a gestionat corect timpul alocat fiecarei activitate. Pe parcusul proiectului s-a asigurat ca nu a existat nici macar un moment in care participatii sa se poate plictisi sau sa isi doreasca sfarsirea proiectului. Aceste lucruri m-au surprins placut in ceea ce priveste organizatorii. De asemenea, am reusit sa formam prietenii in cadrul proiectului, sa muncim la acelasi nivel fara a se ivi probleme de comunicare majore, nu au existat certuri sau neintelegeri ce puteau genera conflicte puternice. Daca ne-a deranjat ceva vreodata am spus si totul s-a rezolvat. Tind sa cred ca am reusit a colaboram ca o echipa unitara indiferent de tara de provenienta, cultura sau limba vorbita. As repeta aceasta experienta oricand” se arata intr-un comunicat de presa al Colegiului Mihail Sadoveanu din Pascani.