Început de săptămână cu proiect important pentru Spitalul Municipal de Urgență din Pașcani. Luni, 12 decembrie, a avut loc o ședință extraordinară a legislativului local pentru dezbaterea și votarea unui proiect pentru depunerea unei cereri de finanțare privitor la reducerea riscului de infecții nosocomiale în unitatea medicală prin dotarea cu echipamente de ultimă generație.
Instituția spitalicească în parteneriat cu administrația locală vor să atragă fonduri pentru această investiție prin Planul Național de Redresare și Reziliența.
Proiectul propus pentru Spitalul Municipal de Urgență Pașcani are o valoare de circa 2,6 milioane de lei (inclusiv TVA) din care valoarea totală eligibilă de 2,2 milioane de lei, iar valoarea TVA-ului în cuantum de aproximativ 422.000 lei, cofinanțare din bugetul local.
Din acești bani ar urma să fie cumpărate următoarele echipamente: sterilizator cu plasmă, sigilator automat cu imprimantă, aparat dezinfectat cu aer, nebulizator, sterilizatoare medicale, mașină de spălat/dezinfectat, sistem automat compact de identificare bacteriană și fungica, antibiogramă și antifungigrama, mașină de spălat mopuri, luminometru, hotă biosecuritate, termostat și centrifugă universală.
Ultimele raportări privind infecțiile nosocomiale sunt din 2020 și conform cifrelor, rata era de 0,68% din totalul pacienților externați în acel an, și anume 9000 de persoane. În ceea ce privesc infecțiile cu clostridium, rata a fost de 0,08%, iar pentru bacterii cu rezistenţă multiplă la antibiotice a fost o rată mai mare, și anume 3,17% din pacienții internați la Spitalul Municipal Pașcani.
Pentru a-i convinge pe consilieri de importanța acestei investiții pentru spital, a fost prezent la ședință și managerul instituției, doctorul Daniel Bechir.
Dat fiind faptul că în ședință s-a discutat despre dotări în spital, un consilier local a întrebat și despre stadiul proiectului pentru extinderea Compartimentului de Primiri Urgențe, mereu aglomerat și cu pacienți care așteaptă pe hol ore bune.
Primarului municipiului, Marius Pintilie, a precizat că a fost făcut un studiu de fezabilitate în acest sens, dar care nu mai este de actualitate. Edilul a spus că documentul ar urma să fie actualizat anul viitor sau cel mai probabil, să fie făcut unul nou.
Managerul Bechir explică faptul că aglomerația de la Urgențe se datorează și faptului că spitalul se adresează unui număr de peste 100.000 de locuitori și că între Suceava și Iași nu mai este o altă unitate medicală de același rang care să preia pacienții ce reprezintă o urgență. El a făcut apel la oameni să înțeleagă faptul că bolnavii sunt preluați în funcție de gravitatea situației.
Potrivit informațiilor din proiectul de hotărâre, data limita de depunere a cererii de finanțare este vineri, 16 decembrie 2022, ora 16:00.
De precizat este faptul că în prezent Spitalul Municipal de Urgență Paşcani funcționează cu un număr de 385 paturi pentru spitalizarea continuă și 25 paturi pentru spitalizarea de zi, iar cabinetele medicale fac parte din ambulatoriul integrat al spitalului. Serviciile medicale asigurate de spital sunt preventive, curative, de recuperare și paliative.