Lucrările la proiectul de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Paşcani ar urma să înceapă în toamna acestui an. Este cea mai recentă estimare a primarului Dumitru Pantazi bazată pe demersurile făcute în ultima perioadă de operatorul regional ApaVital.
Până atunci urmează să fie obţinute ultimele semnături din partea finanţatorilor şi şi să aibă loc licitaţiile de execuţie. În cursul zilei de marţi o echipă de specialişti a verificat încă o dată, la faţa locului, proiectele tehnice, în cartierul Aerodrom dar şi în suburbiile Gastesti, Sodomeni şi Lunca. Ei au fost însoţiţi de primarul municipiului şi reprezentanţi ai ApaVital.
Aceleaşi verificări au fost făcute tot şi îl alte localităţi din judeţ, acolo unde urmează să fie făcute investiţii în reţelele de apă şi canalizare, tot prin Programul Operaţional Infrastructura Mare. Este cel mai mare proiect de investiţii din judetul Iaşi, de aproape 428 milioane de euro, fără TVA. Cea mai mare parte a banilor vor fi obţinuţi din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructura Mare iar restul din cofinanţările autorităţilor naţionale şi locale dar şi a operatorului.
Municipiul Paşcani ar urma să beneficieze de o investiţie de peste 25 de milioane de euro, fără TVA, deşi iniţial erau programate lucrări de cca. 13 milioane de euro.
Din fonduri comunitate ar urma să fie obţinute peste 20 de milioane de Euro, de la Bugetul de Stat peste 3 milioane de euro iar Apa Vital va participa cu 6% din valoarea investiţiei, peste 1,5 milioane de euro, cifre la care se adăugă TVA.
Odată cu documentele tehnice, consilierii păşcăneni trebuie să aprobe şi cofinanţarea de la bugetul local. Este vorba despre 472 469 mii Euro bani care trebuie achitaţi în patru transe după cum urmează: în acest an 567 euro, anul viitor – 127 094 Euro, în 2022 – 188 987 euro iar în ultimul an 155 820 euro, fără TVA. Directorul ApaVital a precizat pentru BIT TV ca majorarea sumelor alocate pentru Paşcani a fost făcută nu doar din cauza creşterii costurilor, mai ales cu forţa de munca ci şi a volumului mai mare de investiţii, în reţelele de apă şi canalizare.
Documentele au fost trimise deja primăriilor din judeţ urmând ca ele să fie supuse aprobării consiliilor locale.
La Paşcani şedinţa ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, conform unor surse neoficiale. De asemenea este programată o dezbatere publică în vedere obţinerii autorizaţiei de mediu, pe 2 iunie la Primăria Paşcani. Directorul ApaVital îi invită pe cei interesaţi să participe la discuţii cu propuneri privind proiectul de investiţii.
Din studiilor tehnice, de investiţii în reţelele de apă vor beneficia doar oraşul Paşcani şi suburbia Gastesti.
În cartierele municipiului vor fi reabilitate 6407 m de conducte de aducţiune şi vor fi realizate 13 644 m de reţele noi de distribuţie, cu 705 branşamente. De asemenea vor fi reabilitate reţele de distribuţie cu o lungime totală de 11 619 m şi vor fi efectuate 691 de branşamente.
În suburbia Gastesti sunt planificaţi 2325 m de reţele noi de aducţiune, 18 546 m de reţele noi de distribuţie, 1135 de branşamente, 4 staţii de pompare şi două rezervoare.
Sume importate vor fi cheltuite şi pentru extinderea reţelelor de canalizare. În total este vorba despre peste 40 de km de reţele noi de canalizare şi aproape 11 km de conducte noi de refulare a apelor uzate, dar şi 3, 3 km de reţele care vor fi reabilitate.
Cele mai importate investiţii în reţelele de canalizare vor fi în suburbia Gastesti: peste 17 km de reţea de canalizare, 5,3 km de conducta pentru apele uzate, 887 de racorduri şi 9 staţii de pompare.
Pe locul doi se afla suburbia Lunca cu peste 9,5 km de reţele, 1,7 km de conducte, 395 de racorduri şi 5 staţii de pompare.
Urmează Pascaniul cu peste 7110 m de reţea nouă de canalizare, 649 m de conducta de refulare, 3310 m de reţea reabilitată de canalizare, 2 staţii de pompare şi 455 de racorduri.
De asemenea la Sodomeni vor fi realizate reţele de canalizare pe 3,2 km iar conducte de refulare pe 830 de metri la care se adaugă 2 staţii de pompare şi 160 de racorduri.
La Blăgeşti sunt programate lucrări de investiţii pentru 1,6 km de reţea de canalizare, 1,2 km de conductă, 98 de racorduri şi o staţie de pompare.
Şi în suburbia Bosteni va fi o reţea de canalizare de doar 1,5 km şi conducte de refulare a apei pe o distanţă totală de 739 m km. Tot aici vor fi 2 staţii de pompare şi 123 de racorduri.
Menţionăm că în acelaşi proiect sunt cuprinse şi alte localităţi din judeţ. De exemplu la Târgu Frumos ar urma să fie realizate investii în reţele de apă şi canalizare de 3,53 milioane euro, la Hârlău – 3,92 milioane euro, Scobinţi – 7,9 mil euro, Deleni – 13,6 mil euro, Valea Seacă – 14,8 mil euro, Lespezi – 6,8 mil euro, Tătăruşi – 15,4 mil euro, Motca – 2,8 mil euro, Cristeşti şi Ruginoasa cu câte 1,8 milioane euro iar Heleşteni cu 8,8 milioane euro, sume fără TVA.