Legislativul păşcănean a dezbătut în şedinţa de astăzi Regulamentul privind ridicarea, depozitarea şi eliberarea sau valorificarea maşinilor abandonate pe domeniul public al municipiului.
Proiectul a fost iniţiat de grupul consilierilor PNL dar nu a primit suficiente voturi pentru a fi pus în practică. Asta după ce edilul şef a atras atenţia că aceste servicii ar urma să fie preluate de fostul operator de apă şi canalizare şi să fie reglementate prin regulamentul privind parcările, aflat în dezbatere publică. Mai mult, este nevoie de identificarea şi amenajarea unui spaţiu de depozitare dar şi de utilaje pentru ridicarea maşinilor.
În acelaşi context preşedintele Comisiei Juridice, avocatul Codrin Toma, a atras ca proiectul iniţiat de liberali ar avea neclarităţi din punct de vedere juridic. El a spus că primarul nu poate dispune că maşinile abandonate să fie preluate în domeniul privat al municipiului şi nici valorificarea lor.
Menţionăm că în conformitate cu prevederile legale neuzul unui obiect nu duce la pierderea dreptului de proprietate iar administratia locală nu poate transfera, forţat, un bun din proprietatea privată a unei persoane în proprietatea privată a UAT-ului decât prin expropiere pentru cauza publică. Mai mult, din punct de vedere juridic o persoană poate abandona un bun doar prin declaraţie autentică.
Conform estimărilor pe străzile Pascaniului ar fi cel mult 20 de maşini considerate abandonate, dar pentru o parte din ele proprietarii îşi achita taxele locale.