O propunere a consilierilor liberali din legislativul păşcănean aduce, din nou, în discuţie problema foştilor abonaţi la sistemul centralizat de încălzire. După ce regia locală a intrat în insolventa şi a reziliat contractele, acum ei trebuie să găsească alternative de încălzire. Primăria a anunţat că lucrează la o soluţie pentru a acorda ajutoare în bani pentru centrale de apartament, familiilor cu probleme sociale, în timp ce la şcoli şi grădiniţe şi alte unităţi bugetare demersurile pentru montarea de centrale individuale sunt în derulare.
O problemă specială reprezintă blocurile ANL şi locuinţe sociale, aflate în administrarea Primăriei. Consilierii din opoziţie au iniţiat un proiect de hotărâre pentru că în aceste blocuri adminsitratia locală să amplaseze centrale individuale sau de scară iar cei care au făcut astfel de investiţii, pe banii lor, să fie despăgubiţi, pe baza documentelor justificative, tot de la bugetul local. Beneficiari ar urma să fie doar chiriaşii, nu şi cei care au reuşit să devină proprietari.
Proiectul a fost depus la secretariatul instituţiei, însă fără un studiu de impact bugetar şi fără avizele serviciilor de specialitate, mai ales cel juridic. O altă problema este că ar urma să fie despăgubiţi chiriaşii de la ANL care s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire, şi au pus centrale, în mod ilegal, fără acordul Primăriei aşa cum scrie în contract.
Reprezentanţii administraţiei locale spun că propunerea liberalilor este populista şi nu ar avea un suport legal. Asta deoarece Primăria are doar calitatea de administrator, nu şi cea de proprietar al locuitelor ANL.
Mai exact de la bugetul local nu ar putea fi decontate astfel de investiţii, iar chiriile încasate sunt transferate în cea mai mare parte statului.
În ceea ce priveşte situaţia chiriaşilor de la locuitele sociale, Primăria susţine că va pune centrale individuale sau va acorda ajutoare sociale doar celor care îndeplinesc condiţiile legale nu şi celor care au venituri şi maşini, în funcţie de resursele bugetare.
Consilierul Marius Pintilie a refuzat să explice care ar fi impactul bugetar necesar pentru susţinerea proiectului, şi care este suportul legal, pentru realizarea investiţiilor, dar mai ales pentru acordarea despăgubirilor, în contextul în care Primăria nu are bani şi vrea să se împrumute, pentru amplasarea de centrale individuale în şcoli şi grădiniţe.